Administrarea banului public in Timisoara – O chestiune cu din ce in ce mai multe accente penale

Ieri, in Conisliul Local Timișoara in ciuda sfaturilor mele si ale colegului Alfred Simonis, s-a votat noul contract cadru pe baza caruia se vor finanta cluburile sportive.
Reiau inca o data argumentatia noastra (pe baza unor consultari cu juristi eminenti), argumentatie care se regaseste partial si in Raportul Curtii de Conturi.

Ce spun juristii:
Se pot da bani publici pentru sport, inclusiv pentru cheltuieli salariale, insa orice bani publici nu se pot da discretionar, cui vrea primarul sau consiliul local. Ca sa aloci bani unor cluburi sportive, asociatii culturale etc, potrivit Legii 350/2005 trebuie sa stabilesti clar bugetele, sa spui public criteriile dupa care vei juriza proiectele si ulterior sa organizezi competitii de proiecte.

Un posibil exemplu – daca vrei sa aloci zece milioane pentru sport ar trebui sa publici o grila de acordare a banilor:
Pentru sportul cu cei mai multi spectatori alocam 5 milioane de lei diferitelor cluburi in baza unor criterii precum – capacitatea de a atrage cofinantari (10% e minimum legal), numarul de spectatori, numarul de echipe de junior, performantele cluburilor la diferite grupe de varsta etc

Ce a facut Primaria pana acum? A eludat competitia de proiecte alocand discretionar bani, sub forma de cotizatie, acolo unde primarul a crezut de cuviinta! „Vreau sa dau 8 milioane de lei la ACS, ii dau, pe criteriul ca asa vrea muschii mei! Si dau si 2 milioane la baschet la echipa la care vreau eu, nu la cea la care ar fi existat cofinantare, la canotaj nu dau nimic, la atletism nada, la dansuri moderne nulla. Ah stai, hai ca X s-a purtat frumos cu noi, ii scapam 10.000 de lei. Poate avem nevoie de un vot in consiliul local.”

Acest mod de gandire nu este doar imoral este cat se poate de ILEGAL. Asta a spus in principiu si Curtea de Conturi, in ciuda unor inadvertente. Pana la urma totul este de maxim bun simt, nu finantezi pe cine vrei, ci, din bani publici trebuie sa dai bani intr-o competitie pe criterii clare. Asta spune Legea 350/2005, despre  care primarul Robu a spus in mod explict ca nu a respectat-o, finantarile fiind date „pe alte legi”, pe care consilierii deveniti subit juristi le citeau  pe telefonul mobil in timpul sedintei. Acesta e nivelul discutiilor!!!
ECoC-Logo-in

Urmatoarea problema care va aparea pe ordinea de zi este finantarea „Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana”, asociatie construita de niste persoane private, care au vazut un loc potrivit sa-si promoveze nevestele iar apoi sa ceara bani de la consiliul local, pentru o cauza nobila. Cum a fost facuta finantarea? Exact la fel, sub forma de cotizatie, fara vreo competitie, fara criterii. Numele pompos „Timisoara Capitala Culturala Europeana” si l-au arogat cu de la sine putere niste oameni oarecare, care apoi au mers si si-au tras niste bani de la primarie. Rezultatele: am ajuns si aici de rasul tarii. Timisoara e promovata cu flotari in spatiul public.
 maimuta-flotari-abdomene

 

Personal nu stiu ce pot sa fac mai mult! Chiar nu stiu! Votez practic de unul singur in consiliul local, explic ce se intampla pe blog,  ma duc la interviuri in rarele ocazii cand ma solicita cineva.

Cred ca problemele, din ce in ce mai multe, ale orasului au ca unic mod de rezolvare interventia celei de-a treia puteri in stat, care odata sesizata ar trebui sa inceapa … cu inceputul, singura promisiune realizata a administratiei Robu – demolarea acvariului sau mai bine zis mutatea acestuia in Piata 700. Ca sa mute „acea constructie odioasa” pana in piata urmatoare, primaria a dat cuiva trei terenuri de milioane de euro. Aude cineva?

Dar poate vorbesc eu prostii si de fapt lucrurile acestea nu intereseaza pe nimeni.
acvariu-piata-700-9-700x336

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.