Alte atacuri înscenate (Operation Susannah, Operation Northwoods), Încurajarea militanților islamici & A Stategy of Tension

Un model repetat

Metodele “false flag” folosite în atentatele teroriste marca Gladio nu sunt un specific european. Același model, repetabil la infinit poate fi identificat și în incidentul USS Liberty despre care am mai pomenit în această carte, precum  și în multe alte operațiuni între care Operation Susannah și Operation Northwoods merită o mențiune specială.

Operation Susannah sau Afacerea Lavon [1]este o operațiune de tip „false flag” organizată de către Mossad pe teritoriul Egiptului, în anul 1954. Obiectivul operațiunii  era de a amplasa bombe în cadrul unor teatre, cinematografe și centre culturale engleze și americane. Amplasarea bombelor urma să fie efectuată de egipteni de origine evreiască recrutați de Mossad, iar responsabilitatea urma să fie atribuită naționaliștilor și socialiștilor arabi, cu scopul de a provoca o intervenție militară americană. Atentatele au fost dejucate datorită faptului că o bombă a explodat prematur, atrăgând atenția autorităților egiptene. Deși existența complotului anti-american a fost negată timp de cinci decenii de către Israel, pe 30 Martie 2005 președintele Moshe Katzav a recunoscut oficial implicarea statului său în Operațiunea Susannah și i-a decorat pe supraviețuitori[2].

Pinhas Lavon

Operation Northwoods [3] merită amintită în acest context din două puncte de vedere: în primul rând pentru că repetă pe continentul american modelul Gladio de înscenare a unor atacuri teroriste, îndreptate împotriva propriei populații și în al doilea rând pentru că principalul promotor, Lyman Lemnitzer, deținea cea mai mare funcție militară existentă în armata americană: președinte al  Marelui Stat Major American (Joint Chiefs of Staff). Prin Operation Northwoods Lemnitzer îi propunea președintelui Kennedy organizarea unor atentate pe teritoriul american și blamarea paternității acestora asupra lui Fidel Castro în scopul creeri unui pretext pentru invadarea Cubei. Între atentatele propuse se regăsesc scufundarea unui vapor american,  amplasarea mai multor bombe de plastic în Florida și chiar la bordul unui avion civil american care urma să transporte eleve care efectuau muncă de caritate în Peru, scopul fiind generarea unei reacții emoționale cât mai puternice din partea publicului american [4]. Președintele Kennedy a refuzat “propunerea” și l-a îndepărtat pe Lemnitzer, care a fost trimis în Europa unde a devenit comandant suprem al NATO, adică supervizor direct al rețelelor Gladio europene.


Crearea unui incident (în general atac terorist) de către serviciile secrete în scopul justificării unei acțiuni deja pregătite (influențarea unor alegeri, lovitură de stat, intervenție militară etc) constituie un model repetat, un pattern,pe care îl putem identifica atât în întreaga Europă în cadrul Operation Gladio cât și la scară monidală cu USS Liberty sau Operation Northwoods. Nu este vorba de întâmplări, greșeli tactice, decizii greșite ale unor indivizi aflați vremelnic în funcții de conducere, ci de o strategie coerentă, deliberată, pe termen lung, implementată de structuri obscure, nesupuse controlului democratic. Aceste structuri existente în cadrul NATO, au organizat atentate împotriva propiilor cetățeni, provoacând atentate cu sute de morți, totul fiind justificat prin “the greater good”, rațiunile superioare ale luptei împotriva comunismului. Acest tip de logică cinică a fost articulat în mod deschis de Zbignew Brzezinsky în interviul acordat în 1998 săptămânalului francez Le Nouvel Observator. Întrebat fiind dacă “nu regretă că a ajutat fundamentaliștii islamici, oferind arme și asistență viitorilor teroriști?”  Brzezinsky a răspuns “Ce e mai important pentru istoria lumii, talibanii sau căderea imperiului sovietic? Câțiva musulmani agitați sau eliberarea Europei Central și sfârșitul Războiului Rece?![5]

Dar stau lucrurile chiar așa? Sunt valabile explicațiile oferite? Justifică “lupta împotriva comunismului” orice fel de acțiuni, inclusiv terorizarea și uciderea propiei populații? Oamenii trebuie mânați precum oile la abator, fiind incapabili să înțeleagă lucrurile mai mari, făcute, se presupune, pentru binele public? Putem încerca să găsim răspunsul la aceste întrebări dintr-o scurtă analiză istorică și … aplicând vechiul adagiu roman “cui prodest”.

 

A strategy of tension

În primul rând trebuie să constatăm că evenimentul care a servit drept justificare pentru organizarea armatelor clandestine Gladio, respectiv invadarea Europei Occidentale de către sovietici, nu a avut loc. Marii “patrioți” italieni dispuși să lupte cu arma în mână împotriva invadatorilor nu au tras niciun cartuș contra sovieticilor, însă au ajuns să-și omoare compatrioții, amplasând bombe în piețe și în gări frecventate de oamenii normali, nici măcar activi politic, totul la ordinele și sub coordonarea unor agenturi străine de spionaj. Un atare “patriot” italian era incapabil intelectual și moral să realizeze că în timp ce în propria sa țară se aflau zeci de baze și instalații militare americane, adică țara se aflăde factosub ocupație militară, la ordinele agenturilor de spionaj ale ocupantului, el executa atentate împotriva unor conaționali nevinovați, pentru a influența niște alegeri, presuspuse a fi democratice.

În al doilea rând, dacă prin absurd am accepta explicațiile lui Brzezinsky, că binele superior, căderea “Imperiului Sovietic”, justifică înarmarea și pregătirea teroriștilor și prin extensie a atentatelor Gladio din Europa, ar însemna că odată cu prăbușirea sistemului comunist, “instituțiile” “democrațiilor occidentale” nu ar mai trebui sa fie implicate în activități ilicite precum finațarea grupărilor teroriste, organizarea de lovituri de stat, inventarea unor  pretexte pentru invadarea altor țări etc.  Acest lucru nu s-a produs însă. Războaiele au continuat, finanțarea grupărilor teroriste a continuat, au fost găsite noi motive pentru a invada puncte strategice de pe glob.

Grupările de militanți islamici, sprijiniți de CIA la finalul anilor ’80 în Afghanistan, au reapărut în Caucazul de Nord. Iugoslavia a fost bombardată și “ajutată” să se spargă în bucăți iar în Kosovo a apărut Camp Bondsteel, cea mai mare bază americană din Balcani. Irakul a fost invadat sub pretextul existenței armelor de distrugere în masă. Afganistanul a fost invadat în căutarea lui Ben Laden și al aceleiași al-Qaeda pe care americanii o inventaseră și pe care Brezinski o caracteizase ca pe “câțiva musulmani agitați”. Întâmplător atât Irakul și Afganistanul dețin două importante materii prime, petrolul, respectiv plantațiile de mac din care se prelucrează ulterior opiul și heroina. Tot întâmplător ambele țări ocupă poziții strategice importante, la granița cu Iranul și la poarta Asiei Centrale. Trupele invadatorare nu părăsesc teritoriile nici la ani de zile după lichidarea lui Ben Laden sau a lui Saddam Hussein.

Concomitent apar noi grupări teroriste cum ar fi Jabat al-Nusra sau ISIS/ Statul Islamic. Apariția lor este prevestită chiar de jurnaliștii de investigație americani.[6]Teroriștii fundamentaliști islamici își fac apariția în inima Europei, la Paris, la Berlin, la Londra, dar singurul guvern implicat direct în lupta contra ISIS, guvernul sirian condus de Bashar al-Assad, trebuie să dispară: “Assad must go” spun la unison politicienii occidentali.

Astfel, în aproximativ un deceniu, între 1990 și 2001, în cel mai convenabil mod posibil, Războiul Rece a fost înlocuit de Războiul contra Terorii “War on Terror”, rolul de dușman perfect al comunismului fiind suplinit de fundamentalismul isamic.

Poate că acțiunile fundamentaliștilor islamici în Caucaz și Balcani, atentatele din Europa de Vest  sau folosirea de arme chimice în Siria, cu scopul de a blama guvernul Assad vă aduc aminte de Gladio? Sau poate e totul o coincidență? Jurnaliști reputați precum Paul Williams[7] sau “whistlebloweri” precum Sibel Edmonds spun că nu.

Edmonds, o americancă cu orgini turco-azero-iraniene și vorbitoare fluentă a mai multor limbi din zona Asiei Centrale, afirmă în cărțile și interviurile[8]acordate, că în paralel cu operațiunile din Europa de Vest, serviciile secrete americane desfășoară operațiuni sub acoperire în zona islamică, iar acest program ar purta numele de Gladio B. Potrivit aceleiași surse, din taberele de antrenament aflate în principal în Turcia, Afganistan și Iordania, fundamentaliștii islamici sunt trimiși să provoace instabilitate în Rusia (Caucazul de Nord), China (provincia Xinjian, cunoscută și ca Turkestanul de Est), sau în state musulmane cu politică nealiniată intereselor americane cum au fost Libia, Irakul sau  Siria. Același program ar putea fi responsabil și cu organizarea unor atentate în Europa de Vest și chiar în Statele Unite.  Paul Williams[9]a ajuns la concluzii asemenătoare investigând taberele de antrenament de la Islamberg[10], unde spune el, sunt antrenați militanții înainte de a fi trimiși în Pakistan și Afganistan. La fel, centrul mondial al rețelei Güllen  amplasat Saylorsburg[11], este de fapt o imensă tabără de pregătire și antrenament pentru militanții care sunt trimiși ulterior în Turcia și în țările din Asia Centrală.

Indiferent dacă Gladio B sau Gladio II există ca program distinct sau nu, implicarea serviciilor secrete occidentale în finanțarea și antrenarea al-Qaeda și talibanilor în anii ’80 este un fapt recunoscut astăzi de oficiali americani precum Brzezinsky. Incidente separate de tipul  accidentului din Turcia de la Susurluk[12], descoperirea legăturilor dintre Graham Fuller și frații Țarnaev, desemnați de presă ca organizatori ai atentatelor cu bombă de la Maratonul din Boston, implicarea aceluiași oficial american în susținerea rețelei Fethullah Güllen și în încercarea de lovitură de stat din Turcia, toate par să fie replici actualizate ale operațiunilor desfășurate în a doua jumătate a secolului trecut. Același lucru se poate afirma și despre înființarea, antrenarea și finanțarea ISIS pentru a servi fie drept armă îndreptată împotriva unui inamic geopolitic, fie  drept pretext pentru intervenții “umanitare”[13].

Iar zona islamică nu este singura reminiscentă a Gladio. În Ucraina, în Piața Maidan, lunetiștii îi împușcă atât pe protestatarii pro-Uniunea Europeană cât și forțele de ordine, în mijlocul haosului creat are loc o lovitură de stat cu puternica asistență a Pravy Sektor, trupele paramilitare constituite din extremiști de dreapta. În Polonia procuratura generală declanșează investigații cu privire la antrenarea trupelor paramilitare ucrainiene pe teritoriul polonez[14].

Dacă operațiunile de dată recentă necesită documentare suplimentară, veridicitatea vechiului Gladio este probată dincolo de orice îndoială. Acest lucru i-a făcut pe cercetătorii fenomenului să se întrebe dacă ar putea exista și alte motive care justifice interesul constant al serviciilor secrete pentru astfel de operațiuni. Principalele răspunsuri oferite au vizat următoarele coordonate:

În primul rând, manipularea unor grupuri teroriste, fie ele de extremiști pravy-sektoriști, fie fundamentaliști islamici, oferă organizatorilor posbilitatea de a plasa lovituri directe rivalilor geopolitici păstrând în același timp o aparență de neimplicare, așa numita “plausible deniability”. Astfel SUA sau aliații săi pot lovi Rusia în Caucaz, sau China în Xinjian fără a risca un război direct devastator invocând “Nu suntem noi cei care  acționează, ci al-Qaeda, ISIS, teroriștii” etc.

În al doilea rând, încă  din anii ’50, de la discursul de adio al președintelui Dwight Eisenhower s-a făcut referire la complexul militaro-industrial și la interesele distincte ale acestuia față de agenda cetățeanului obișnuit. Complexul militaro-industrial are nevoie de un “Război Rece”, “Război Împotriva Terorii”, Război în Irak, Siria etc, pentru a justifica enormele bugete alocate apărării și operațiunilor speciale. Bugetele pentru operațiuni speciale, așa numitele black operationspot fi asigurate din trafic de droguri, desfășurate într-un mediu obscur în care coexistă serviciile secrete, lumea interlopă și terorismul internațional, din nou sub o umbrelă de “plausible deniability[15]etc.

În fine, crearea unui climat de teroare (“A Strategy of Tension”) în cadrul propriei populații este propice manipulării acesteia în diversele direcții dorite de organizatori: împotriva comunismului în trecut, împotriva islamului în prezent, etc Totodată populația, simțindu-se în pericol, caută ocrotire din partea statului acceptând atât limitarea libertății personale, sub pretextul nevoii de securitate, cât și alocări bugetare mai mari pentru instituțiile de securitate.

 

În loc de concluzii

Avem așadar dovada implicării serviciilor secrete occidentale în atentate împotriva populației proprii, în zeci lovituri de stat și intervenții militare în străinătate sub diverse pretexte. Avem și o suspinciune rezonabilă că acest tip de activitate nu a încetat odată cu prăbușirea comunismului, ci a continuat sub forma “războiului contra terorii” pentru care a fost creat un nou inamic, fundamentalismul islamic. Explicațiile oferite în paragrafele anterioare, respectiv posibilitatea acțiunii contra rivalilor geopolitici sub “plausible deniability”, asigurarea bugetelor pentru operațiunile ilegale black-opsși strategia de a crea tensiune, sunt valabile, însă nu constituie decât o parte din tabloul general. La fel, “banii” sau  “controlul resurselor naturale” sunt o parte a explicației, nu însă mobilul exclusiv al acțiunilor.

Atentatele și loviturile de stat trebui puse într-un context social mai amplu. Ele nu explică marile inginerii sociale la care au fost supuse  SUA și Europa în ultimele decenii: încurajarea imigrației masive a populației non-europene, exportul de locuri de muncă spre alte continente, atacurile asupra familiei, promovarea pornografiei și a comportamentelor sexuale aberante, atacul asupra identităților colective în special asupra statului-națiune, transferarea puterilor de decizie spre organisme supra-naționale, favorizarea mișcării internaționale a capitalurilor etc. Toată acestă matrice complexă, construită treptat, pe nesimțite, dar cu o autoritate ce se dorește globală, am numit-o Turnul Babel, datorită conotațiilor religioase implicte, cu atât mai mult cu cât convingerea autorului acestor rânduri este că mesianismul religios joacă un rol important în proiect.

Față de realitățile care ne sunt pregătie în Noul Turn Babel și pe care am căutat să le prezint în acest volum, am întâlnit mai multe tiputi de atitudini. Cel mai adesea reacția este una de negare, închidem ochii sperând că nu e adevărat. O altă reacție este una de resemnare întrucât oricum “noi nu putem face nimic ca să influențăm mersul lucrurilor”. În fine, cea mai urâtă reacție este un cinism pur “asta este, important că nouă ne mearge bine, după noi potopul!” Ignorarea realității nu ne scutește însă de suportarea consecințelor ei și ale propriei noastre pasivități, lucru valabil atât pentru prezent, cât mai ales pentru viitor, pentru urmașii noștri. Le vom lăsa o lume mai bună decât cea pe care am primit-o la naștere?

Întrucât conisder că acela care are puterea de a înțelege are și datoria să le vorbească celor din jur am ales să public acest volum.

 

[1]Operation Susannah mai este denumită și Afacerea Lavon, după numele ministrului apărării israelian, Pinhas Lavon.

[2]https://www.ynetnews.com/Ext/Comp/ArticleLayout/CdaArticlePrintPreview/1,2506,L-3065838,00.html

[3]Operation Northwoods, arhiva oficială: https://nsarchive2.gwu.edu//news/20010430/northwoods.pdf

[4]https://abcnews.go.com/US/story?id=92662&page=1

[5]Interviul original în limba franceză poate fi accesat la http://www.voltairenet.org/article165889.html iar varianta engleză: la https://dgibbs.faculty.arizona.edu/brzezinski_interview

[6]Hersh, ibid

[7]Paul Williams este singurul jurnalist premiat cu trei premii Keystone în același an. Fostă apariție constantă în publicații mainstream conservatoare de tip Wall Street Journal, National Review, Fox News, Williams a cunoscut un moment de „trezire la realitate” după ce prin munca sa de cercetare a constatat implicarea CIA în organizarea fundamentaliștilor islamici din Statele Unite. Între cărțile sale recente recomandăm Operation Gladio – The Unholly Alliance between The Vatican, The CIA and The Mafia, Prometheus Books, 2015

[8]Există numeroase interviuri acordate de  Sibel Edmonds pe tema Gladio și Gladio B, principala zonă de expertiză a sa fiind Turcia și Asia Centrală.

[9]Interviul RT, CIA’s Operation Gladio with Paul Williams poate fi accesat la https://www.youtube.com/watch?v=PS7IFWmTyFw&feature=youtu.be

[10]Localizat în statul american New York

[11]Localizat în statul american Pennsylvania

[12]Pe 3 Noiembrie 1996, în localitatea Susurluk din Turcia, a avut loc un accident de mașină  care avea să genereze un imens scandal internațional, așa numitul “Scandal Susurluk”. Într-un accident de mașină, la care presa și poliția locală au ajuns mai repede decât serviciile secrete, au fost identificate cadavrele șefului poliției turce, alături de unul dintre cei mai căutați criminali ai planetei, teroristul Abdullah Çatli Investigațiile ulterioare că Çatli, evadat dintr-o închisoare elvețiană și dat în urmărire internațională prin Interpol, găsise refugiu în Marea Britanie, unde după un an de zile primise cetățenia și ulterior emigrase în Statele Unite, unde i-a fost acordată imediat rezidența permanentă. După ce și-a stabilit baza de lucru la Chicago, Çatli aflat în topul pesoanelor căutate de Interpol, a călătorit fără probleme în repetate rânduri între SUA și Turcia. Există suspiciuni majore cu privire la implicarea sa atât în atentate asupra unor personalități politice cum ar fi președintele Azerbaidjanului Aliev cât și în traficul de heroină, pe rute care traversează Turcia, venind din Asia Centrală.

[13]Temă abordată distinct în capitolele „Cum a apărut Statul Islamic/ISIS în Siria. Partea I & II.

[14]http://www.voltairenet.org/article183533.html

[15]Totuși cifrele nu mint. Majorarea la extrem a producției de opiu în Afghanistan de la zero sub talibani, la peste 300.000 Ha în 2017, vorbește de la sine. Statisticile oficiale ale ONU pot fi accesate la: https://news.un.org/en/story/2017/11/636182-afghanistan-opium-production-jumps-87-cent-record-level-un-survey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.