Blestemul celui de-al optulea deceniu

Deși puțin cunoscută de către publicul internațional politica israeliană este bântuită de o superstiție cu impact geopolitic. Această superstiție, ce își are originiea în istoria evreilor, poartă numele de „blestemul celei de-a opta decade” și spune că niciun stat evreu nu rezistă mai multă de opt decenii. Cum actualul stat Israel și-a declarat independeța pe 14 mai 1948, cele opt decenii urmeză să se împlinească peste patru ani, în anul 2028. Nimic deosebit veți spune, fiecare nație își are propriile superstiții sau repere provenite din istorie, ce e atât de deosebit și unde e potențialul impact geopolitic? Până la urmă și rușii au mitul celei de-a Treia Rome, creștinismul primelor secole a cunoscut „milenarismul” condamnat de altfel ca erezie… Corect, dar…

În cazul notat mai sus, superstiția celor opt decenii se îmbină cu mesianismul iudaic care spune că Fiul lui David urmează să conducă întreaga lume de la Ierusalim, din Templul refăcut. Mai mult decât atât, refacerea Templului ar fi o condiție prealabilă apariției lui Mesia, nimieni altcineva decât Anticristul creștinilor. În același timp, pe fostul amplasament al Templului este ridicată de mai bine de 1000 de ani moscheea Al-Aqsa. Nu e cazul să dezvolt aici subiectul. Ați înțeles mesajul: în opinia unor cercuri superstițioase și influente, mai există 4 (PATRU) ani în care trebuie demolată moscheea și reconstruit templul pentru a asigura condițiile intrării în era mesianică înainte de a se împlini cele opt decenii fatidice.

Includ mai jos fragmente dintr-un articol scris în 2023 de jurnalistul israelian Menachem Rahat. Articolul e relevant din perspectiva celor opt decenii critice, nu și al condițiilor prealabile declanșării „erei mesianice”.

Blestemul celui de-al optulea deceniu

DE MENACHEM RAHAT

Amenințarea dezintegrarii naționale, care a distrus cele două state evreiești suverane care l-au precedat pe al nostru, rămâne un pericol mereu prezent în a treia iterație a suveranității evreiești.

(….)

Statul Israel, aflat acum la a opta decadă de viață și pe cale să sărbătorească 75 de ani, este astăzi mai aproape ca niciodată de pericolul unui război fratricid, fiecare bărbat împotriva fratelui său. Acesta este momentul să învățăm din istorie, înainte să ne distrugem prin focul urii.

Avem multe de învățat din istorie. De două ori înainte de a exista aici, în Țara lui Israel, regate evreiești suverane, iar începutul prăbușirii ambelor regate a început în al optulea deceniu al existenței lor. Ambele regate au existat de aproximativ 220 de ani, dar începutul sfârșitului lor a încolțit – cu un timp incredibil! – în al optulea deceniu al suveranității lor. Este de datoria israelienilor de aici și acum să se asigure că situația de aici nu devine o reluare a filmului teribil pe care l-am văzut deja de două ori înainte.

Primul stat evreiesc, fondat de regele David, a realizat realizări fenomenale și a supraviețuit unit timp de 80 de ani. În cel de-al 81-lea an, din cauza conflictelor interne, regatul Casei lui David s-a dezintegrat în regate separate ale lui Yehuda și Israel și așa a început căderea sa. În acest proces, am pierdut milioane de frați noștri, membrii celor zece triburi, care, potrivit rabinului Akiva, „nu se vor întoarce în viitor”.

Al doilea stat evreiesc a fost regatul Hasmonean în timpul epocii celui de-al Doilea Templu. A existat timp de 77 de ani ca regat unit și suveran. În cel de-al optulea deceniu al vieții sale, regatul a fost sfâșiat de lupte interioare, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții celor două tabere care pretindeau coroana să se apropie de Pompei în Siria, fiecare rugându-l să accepte să-i facă vasali ai Romei. Și astfel statul suveran hasmonean a devenit un stat protectorat degradat al Romei, lipsit de mândră suveranitate evreiască.

Înființarea Statului Israel în urmă cu 75 de ani este a treia încercare de a depăși „blestemul celui de-al optulea deceniu”, care a învins cele două state evreiești anterioare. În prezent ne aflăm în mijlocul celei de-a treia oportunități, dar nu este sigur dacă îi vom supraviețui. În fața ochilor noștri, asistăm la o ură fratricidă – și chiar acum nu contează cine a început-o, pentru că ambele părți poartă aceeași responsabilitate pentru teribilul haos social care ne mănâncă, (…). Toate semnele de avertizare ale unei catastrofe naționale clipesc în roșu. Și nu te baza sub nicio formă pe posibilitatea unei a patra șanse.

Un mic confort poate fi găsit în faptul că și alte națiuni au experimentat „blestemul celui de-al optulea deceniu” într-un mod foarte dureros. Războiul civil american sângeros a izbucnit la 85 de ani de la adoptarea Constituției (o, ce noroc – li s-a întâmplat în deceniul al nouălea!). Italia a devenit fascistă, iar Germania a devenit un stat terorist nazist în al optulea deceniu după unificarea fiecărei națiuni. Cea de-a treia Republică Franța, fondată în 1871, s-a predat cizmei naziste în 1940, în al optulea deceniu, în timp ce monstrul comunist care s-a născut în Revoluția din octombrie 1917 a început să se destrame în anii 1980 și în cele din urmă a fost spulberat în bucăți 74 de ani. după înființarea sa în 1991.

Care este vraja care aduce criză și sparge regate în al optulea deceniu al unei națiuni?

Istoricii indică mai mulți factori, al căror impact cumulativ poate duce la o criză. O explicație presupune că cel de-al optulea deceniu al unei națiuni deschide era celei de-a treia generații. În timp ce prima și a doua generație sunt foarte conștiente de marea responsabilitate pusă pe umerii lor și sunt pregătite să sacrifice și să facă concesii majore pentru binele națiunii („Orice altceva decât un război civil!”, așa cum a spus Menachem Begin după atacul de la Altalena). ), membrii celei de-a treia generații iau de la sine existența națiunii și se concentrează pe agenda îngustă a fracțiunii lor.

Este exact ceea ce se întâmplă astăzi. Existența statului este de la sine înțeleasă, chiar dacă există amenințări serioase din exterior: terorism palestinian criminal, rachete Hezbollah, arme nucleare iraniene și altele asemenea. Cu bunătatea lui Hashem, vom depăși toate aceste amenințări. Pe de altă parte, tsunami-ul urii și al fracționismului poate face ca viziunea celui de-al Treilea Templu să se prăbușească din interior

(…)

Articolul complet, în limba engleză poate fi accesat la: https://mizrachi.org/hamizrachi/the-curse-of-the-eighth-decade/

Traducere generată automat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.