Ce eveniment astrologic a avut loc în 1989 și de ce prezenta importanță pentru „revoluționarii” de atunci?

Știu că e dificil de digerat pentru cititorii fără înclinații metafizice, dar pentru „revoluționarii” români din ’89, și pentru centrele externe care îi dirijau, mișcările astrelor prezentau un interes aparte și proroceau vremuri de schimbare. Următorul paragraf e luat din cartea mea „Sincornicitate și Simbol”:

Previziunile celeste pentru decembrie 1989 

publicate de Michel De Socoa

Marea doriforie din 1989

Același subiect fusese de altfel abordat în anul 2009 într-un interviu realizat cu prilejul aniversării a 20 de ani de la Revoluție, chiar în publicația Institutului Revoluției Române, Caietele Revoluției Nr. 25. Redăm începutul interviului, cel care prezintă interes pentru studiul nostru: 

 – Sunteți protagonistul cel mai pitoresc al Revoluției din 1989 și ca prezență, și ca acțiune. Dintr-un simplu geolog (e drept, care s-a împotrivit mereu regimului comunist[1]) ați ajuns, și vicepremier, și «maestru de ceremonii» al procesului și al înmormântării soților Ceaușescu, și comandantul departamentului Securității Statului, în locul generalului Iulian Vlad, arestat la 31 decembrie 1989, și – în calitatea asta – organizatorul noilor servicii speciale de după Revoluție, și negociatorul cu militarii de la CADA, și pacificatorul tulburărilor interetnice de la Tg. Mureș, la sfârșitul lui martie 1990, precum și încă multe altele. Ce date personale și ce motivații trebuie să aibă cineva pentru asemenea performanțe, deloc obișnuite? 

– Data mea de naștere și originea-mi «nesănătoasă». Iar ca motivație – Conștiința nobiliară de a avea un drept de conducere în treburile statului.[2]

– Răspunsurile dumneavoastră neașteptat de scurte mă pun în situația de a insista. 

– Din păcate, explicațiile s-ar întinde cam mult. În privința primului răspuns, care pare cam surprinzător, trebuie să menționez un eveniment astrologic major, petrecut la solstițiul de iarnă din 21 decembrie 1989. Este vorba de o neobișnuită aglomerare planetară în semnul zodiacal al Capricornului, ceea ce în termeni de specialitate se numește o doriforie. Sunt situații destul de rare, dar întotdeauna au fost corelabile cu evenimente istorice importante, chiar decisive. În ultimele două milenii au avut loc 29 de asemenea doriforii, repartizate inegal: doar secolul I (debutul erei creștine), secolul al V-lea (începutul invaziilor migratorilor), secolul al X-lea (nașterea Europei) și secolul al XX-lea (apariția Uniunii Europene) au cunoscut câte 3 astfel de aglomerări planetare. 

Or, ultima îngrămădire de planete din Capricorn se suprapunea peste Casa a X-a a temei mele astrale, Mijlocul Cerului plasându-se la începutul Capricornului. Iar acest sector al cerului de naștere, atât de masiv tranzitat atunci, la sfârșitul lui ’89, reprezintă cariera, afirmarea și ascensiunea socială. De aceea, ora și data mea de naștere au făcut ca această aglomerare de 5 planete din decembrie 1989 să mă catapulteze în sfera puterii. Iată de ce, ieșit în stradă și prins de tumultul Revoluției, am ajuns, în câteva zile, să ocup, în cadrul noii structuri politice, a treia poziție în stat, ca viceprim-ministru, după Ion Iliescu – președinte, și Petre Roman – prim- ministru.

Cât despre motivație, eu am încercat să rezum cât mai sintetic, deși ar fi mult mai multe de spus. Provin dintr-o familie de «reacționari», având numeroși antecesori aristocrați, câțiva chiar domnitori, atât în Moldova, cât și în Țara Românească. De aceea, am simțit cumplit, încă din copilărie, întreaga oroare a represiunii și terorii comuniste, dar mai ales, ferocitatea epocii staliniste. Am asistat la adevărate dezastre familiale; un șir întreg de rude mi-au pierit prin închisori… ”[3]

În continuarea interviului, Gelu Voican ține să precizeze că fusese urmărit de Securitate încă de la 24 de ani, uitând desigur să menționeze notele informative semnate despre Gregorian Bivolaru, Paul Goma, tinerii studenți arabi membri ai Organizației Pentru Eliberarea Palestinei etc. Remarcăm că Voican definește „momentul revoluționar în sens restrâns între 22-27 decembrie 1989, în timp ce procesul revoluționar în sens mai larg al cuvântului a durat până în decembrie 1991 când a fost votată noua Constituție”. Nu trebuie să ne mire faptul că Voican exclude perioada 16-22 decembrie 1989, adică adevăratul moment revoluționar, substituindu-l în propria-i realitate cu lovitura de stat la care a participat. Asupra modului în care Voican își definește sieși și publicului termenul de „lovitură de stat” nu merită să ne oprim decât pentru a preciza că este o încercare ca prin termen (cuvânt) să se (re)creeze o realitate, o tehnică cunoscută în cercurile ezoterice[4].


[1]                 Afirmație infirmată ulterior prin publicarea  de către CNSAS a dosarului lui Gelu Voican Voiculescu de la Securitate cuprinzând notele informative semnate de acesta.

[2]                 Sublinierile aparțin publicației respective.

[3]                 Caietele Revoluției Nr. 6 (25)/2009, p. 38.

[4]                 De altfel Voican însuși afirmă în aceeași emisiune: „În ezoterism cercetarea urmărește dobândirea puterii de semnificație a cuvintelor. Aici e vorba de a accede la capacitatea de a pune în valoare energiile cuvântului”. Cronica Supranaturalului – Episodul 8 – Ezoterismul și inițiații Europei moderne, partea I, min 53.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.