Chestiuni  geopolitice de urmarit in 2016

Pe scurt si fara sa elaborez prea mult din diverse motive:

  1. SUA. Alegerile prezidentiale si luptele din cadrul establishmentului american

patriots

In ciuda unor rezerve majore pe care le-am avut fata de acest subiect se pare ca alegerile prezidentiale americane chiar merita sa fie urmarite. Tot mai multe surse fac referire la luptele surde care s-ar da intre tabara neo-conservatoare si anumite factiuni din interiorul Pentagonului si al comunitatii de intelligence. Un ultim semnal de acest tip a fost transmis chiar de Seymore Hersh, ziaristul care anunta inca din 2006 formarea actualului ISIS in zona sunita siriano-irakiana. Acum Hersh vorbeste despre colaboarea intre serviciile militare americane si tabara ruso-siriana in defavoarea Departamentului de Stat controlat total de neoconi si prietenii lor.

http://www.lrb.co.uk/v38/n01/seymour-m-hersh/military-to-military

Cand vorbesc de aripa neo-conservatoare, vorbesc bineinteles nu doar de partidul republican ci si de democrati, prezenta actuala a Victoriei Nuland in administratia Obama fiind edificatoare in aces sens. Pentru cine nu intelege care e rolul dnei Nuland recomand articolul de mai jos – in care se face referire la dejunul “intre egali” la care a fost invitat Rober Kagan, sotul Victoriei, de catre presedintele SUA, Barack Obama. Cine ar trebui sa se simta flatat de egalitate Kagan,  Obama? (sau poate David Axelrod si Rahm Emanuel care l-au facut presedinte?)

https://consortiumnews.com/2015/03/20/a-family-business-of-perpetual-war/

In acest context, pare-se candidatura lui Donald Trump vine ca o incercare disperata a vechiului establishment american de “a-si lua tara inapoi” inainte ca lumea sa fie aruncata intr-o criza mondiala majora. Sa le uram deci succes din toata inima patriotilor americani. Cert este ca Trump nu isi putea permite dusmani atat de puternici fara sa isi stie spatele acoperit.

trump-simpsons

  1. Razboiul din Siria si ramificatiile sale

Fara o interventie straina majora, razboiul din Siria va evolua spre victoria fortelor guvernamentale, iar cat timp submarinele nucleare rusesti patruleaza in Estul Mediteranei nu ma astept la interventiile vecinilor din sud sau de peste ocean. Raman turcii. Si ucrainienii. Ambii pot fi oricand activati contra rusilor.

  1. False –flag events

In contextul in care punctele 1 si 2 evolueaza favorabil pentru partizanii echilibrului mondial de forte, este foarte posibil ca aripa extremistilor neoconservatori sa recurga la un incident major pentru justificarea agresiunilor militare. Cand spun incident major ma gandesc la lideri politici de prima marime, la port-avioane, la capitale europene sau la evenimente sportive. Pe functia de tapi ispasitori ar putea aparea teroristi islamisti sau Iranul (daca se va hotari ca e cazul sa mai se joace de-a USS Liberty cu vreo nava americana).

  1. Europa

Ma astept sa continue proiectul de distrugere controlata a Europei prin incurajarea valurilor de emigranti din Orientul Mijlociu si din Africa. Tot proiectul UE poate colapsa insa in mod accelerat prin victoria unei forte suveraniste intr-unul din statele de baza ale uniunii. De vazut.

  1. Rusia

Fata de Rusia se va incerca:

– atragerea tarii intr-un conflict militar major (fie in Siria, fie in Ucraina) astfel incat opinia publica ruseasca sa oboseasca si sa fie manipulabila spre o revolutie portocalie sau maronie (greu de crezut insa, data fiind experienta ingrozitoare prin care au trecut rusii in epoca Eltin)

– distrugerea economiei rusesti prin dumping-ul resurselor energetice pe piata mondiala de catre tarile din sistem (Arabia Saudita in primul rand). La acest capitol ma astept la interventii masive ale guvernului rus in zona bancara si monetara, lucru capabil sa aduca cu sine reactii in lant pe plan mondial.

– in paralel, in timp ce Rusia duce greul politic, China va continua sa avanseze pe frontul economic confruntand gradual rolul de moneda de rezerva al dolarului american.

Sa speram in pace.

La multi ani & Doamne Ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*