Cinci criterii dupa care poate fi apreciata administratia Robu

Dar adevărata plăcere o aflam în vorbă, în taifasul ce îmbrățișa numai lucruri frumoase… plutind în seninătatea slăvilor academice, de unde îl prăbușea în noroi gluma lui Pirgu.

Mateiu Caragiale – Craii de Curtea Veche

Imi este greu sa gasesc termenii potriviti pentru a descrie recentele afirmatii facute de primarul Nicolae Robu cu privire la stadiul divereslor proiecte ale orasului si asupra perspectivelor de viitor. In varii mesaje, primarul isi numara pozitiile administrative obtinute de-a lungul unei cariere politico-academice de peste 25 de ani. De la Adrian Paunescu, care aparea la televizor inconjurat de volumele pe care le publicase, nu am mai intalnit in viata publica romaneasca vreun personaj care sa considere necesar sa impresioneze afisand in permanenta titlurile obtinute.

Primarul alege sa comunice cu lumea, via facebook concomitent cu cenzurarea comentariilor nefavorabile. Astfel in spatiul virtual se impletesc “seninătatea slavilor academice”, statiile de metrou, precum si cuvinte necunoscute limbii romane: “subpasaje”, “malînțelegeri” etc.

Usor bulversati de diferenta intre ceea ce observa cu ochii lor ca s-ar intampla in oras si ceea ce se invarte in spatiul virtual gestionat magistral de primar, timisorenii inclusiv ziaristii nu mai stiu exact ce sa creada, ceea ce vad sau ceea ce li se spune.

Mi-am propus de aceea ca intr-un scurt articol sa incerc sa propun cateva criterii dupa care poate fi apreciata eficienta administratiei Robu. Acestea sunt:

 1. Acvariul
 2. Clubul de fotbal AC Recas redenumit ACS Poli Timisoara
 3. Proiecte vechi aflate in derulare
 4. Proiecte noi
 5. Sala de sport

 

 1. Acvariul

Nu mai reiau discutia intrucat a facut obiectul unor articole anterioare. Pe scurt pentru un subsol din Piata Operei au fost propuse la schimb 3 terenuri, fiecare din aceastea fiind din punctul meu de vedere mai valoros decat subsolul obtinut.

In urma schimburilor fostii posesor ai acvariului si-au mutat sandramaua in Piata 700 distrugand estetica acesteia si devenind milionari pe deasupra.

Pentru a se acoperi, primarul invoca necesitatea construirii unui pasaj rutier subteran in fata operei.

 1. ACS Poli Timisoara/ AC Recas

In ciuda insistentelor suporterilor, care au avut o intalnire cu dl. Robu imediat dupa alegerea acestuia ca primar si in ciuda promisiunilor ferme facute de acesta, a fost aleasa tocmai solutia adoptarii unui club tert si al redenumirii acestuia ca fiind Poli. Prin binecuvantarea si ungerea clubului de catre rector, acest club neiubit de suporteri a devenit peste noapte, nu numai Poli, ci cea mai Poli dintre toate Poli, de dupa 1990.

Lasand deoparte problema numelui si cea a suporterilor, clubul reprezinta un esec financiar total si o povara pentru bugetul orasului. Astfel, conform analizelor efectuate de ProSport – clubul a fost 3 ani la rand cel mai subventionat club de fotbal din Romania!!!! Performantele obtinute de acest club? Doua sezoane in Liga a 2-a si un sezon in Liga 1 incununat cu o retrogradare.

 1. Proiectele vechi aflate in derulare

Administratia Ciuhandu a lasat mostenire actualei administratii un numar de trei proiecte mari si late, cu finantarea aprobata din fonduri europene. Aceste proiecte sunt de altfel marile proiecte cu care se lauda administratia Robu, conform raportului de activitate al primarului. Este vorba de: a.pasajul Michelangelo, b. refacerea centrului istoric si respectiv c. reamenajarea malurilor Begăi.

Din pacate niciunul din aceste proiecte nu se incadreaza in termenele de realizare existand un risc foarte real de pierdere a finantarilor nerambursabile. In acest caz, lucrarile vor fi suportate din bugetul orasului, respectiv bugetul va ramane incarcat cu creditele bancare contractate initial pentru derularea proeictelor pana la incasarea fondurilor europene.

Deocamdata pasajul Michelangelo care trebuia terminat in Septembrie 2014 va fi inaugurat cu cel putin 6 luni intarziere, iar centrul istoric, conform estimarilor interne ale primariei nu are nicio sansa sa fie terminat in termenul initial, respectiv vara anului 2015.

 1. Proiecte majore noi incepute. Fonduri atrase.

Actuala administratie nu a inceput niciunul din marile proiecte anuntate. Nu s-a inceput lucrul nici la pasajul Jiul, nici la pasajul Popa Sapca, nici la Solventul. Nu a fost inaugurat niciun spital, o sala de sport sau anuntatul stadion de 40.000 de locuri.

Singurul succes, unul important de altfel, a fost plata de catre guvernul Ponta a unor datorii vechi istorice ale Bucurestiului fata de COLTERM si intr-un pas ulterior ulterior compensarea acestora via bugetul local. Aici, ne place nu ne place, ar trebui sa contorizam realizarea in dreptul PSD si chiar al premierului.

Cam atat a rezultat din “iesirea Timisoarei din izolare” promovata ca strategie USL de catre dl Robu in timpul campaniei electorale. In afara platii unor datorii istorice catre COLTERM, zero proiecte realizate, zero bani.

 1. Sala de sport

Un caz aparte il constituie sala de sport a orasului. Aici desi orasul avea o sala – Sala Olimpia – care necesita imbunatatiri semnificative sau demolarea si ridicarea unei sali polivalente de dimensiuni mari, primarul a ales sa promoveze preluarea de catre bugetul orasului a cheluielilor cu sala de sport a Universitatii Politehnica. Proiectul promovat initial de dl. Robu in calitate de rector se blocase … din lipsa de fonduri. Nici acum, la doi ani de la preluarea cheltuielilor de catre oras, sala Polithenicii nu a fost terminata iar Sala Olimpia continua sa se degradeze, ca si sadionul Dan Paltinisanu de altfel.

Prin comparatie Clujul a inaugurat anul trecut o sala cu adevarat demna de un oras de prim rang. O sala multifunctionala pe langa cele doua stadioane la standarde Chamipons League…

salapolivalentacluj

Ma opresc aici deocamdata, urmand ca acei care citesc aceste randuri sa-si faca propria opinie asupra calitatilor actualei administratii. Ar mai fi de adugat insa un ultim lucru, in ciuda nereusitelor administrative din trecut si a lipsurilor noastre,pana acum nu ajunsesem de rasul lumii. Acum am devenit Palmisoara, orasul palmierilor.

stema_timis

2 comments

 1. Iti dai seama cat de penibil e ca acest primar megaloman este cu toate hibele lui mult mai productiv decat vechea administratie? Stii tu care, aia care aveau ca motto ‘nu stim/nu putem/ nu e treaba noastra’.
  Ca doar acvariul nu l-a adus Robu in centru, cum nu el a condus nici primaria care a retrocedat centrul unei mafii.
  Pasajul Michelangelo chiar l-a executat. Daca ramanea vechea garda si se executa la fel cum au refacut si podul din sagului sau bulevardul Rebreanu era vai si amar de capul nostru, peste 10 ani inca sapau.

  Pe toate santierele se lucreaza, dar nu mai sunteti la putere, nu mai aveti acces la ciolan si asta va doare.

  Am eu destule nemultumiri legate de Robu si i le cam spun si pe facebook si nu imi sterge comentariile. Nu sunt fanul lui, dar detractorii lui se aseamana foarte mult la discurs cu cei care ii faceau campanie lui Ponta si asta arata foarte clar care sunt motivatiile lor reale.

  • Cum sa fie mai productiv? La postari pe facebook poate. Mai cititi odata articolul daca nu v-ati lamurit.

   Later edit: pt a evita trollii voi publica doar comentariile cititorilor care se identifica cu nume si prenume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.