Gorbaciov a fost un pion, dar al cui?

Cum au lichidat troțkiștii statul lui Lenin și Stalin? Care e legătura între Comintern, departamentul de relații internaționale al PCUS și KGB? Care a fost legătura între generalul KGB Pitovranov, Adropov și Primakov?

Un interviu cu Vyacheslav Matuzov un veteran al diplomației sovietice și un cunoscut specialist al zonei arabe.  

– Cu ce v-ați ocupat în departamentul internațional al Comitetului Central al PCUS?

– Ziua mea de lucru  începea la ora 9 dimineața. În fiecare zi, în primele 2-3 ore cititeam telegramele cifrate într-o cameră specială. Era pus la dispoziție tot ce avea legătură cu subiectul meu, informații primite de la GRU, Statul Major General, Ministerul Afacerilor Externe și KGB. În fiecare ambasadă departamentele aveau codificatori. Oamenii au lucrat foarte profesionist.

Din 1974 până în 1988, m-am ocupat de Liban. În acești ani a avut loc un război civil, iar în epicentrul său au fost partidele cu care PCUS a cooperat. De exemplu, Partidul Comunist din Liban,  Partidul Socialist Progresist,condus de Kamal Jumblatt , și după 1977, condus de fiul său, Walid Jumblatt . În plus, în aria mea de responsabilitate intrau relațiile cu partidele palestiniene. Cu Yasser Arafat și cu alți politicieni din Organizația pentru Eliberarea Palestinei (PLO).

PCUS a fost adesea acuzat de sprijinirea teroriștilor, dar acest lucru nu este adevărat. Am respectat cu strictețe linia dintre teroriști și forțele naționale-patriotice care au luptat împotriva imperialismului. Dacă se observa cea mai mică implicare a vreunei organizații în acțiuni armate împotriva populației civile, aceasta automat exclusă nu numai din zona de asistență, ci chiar din zona de contacte. Au existat multe astfel de organizații.

Au existat și cei care au promis URSS să abandoneze metode teroriste. În special, am acceptat scuzele și asigurările conducerii Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei[1]în persoana lui Georges Habash că nu s-ar angaja niciodată în activități teroriste. După aceea, ei au primit burse pentru a studia în instituțiile de învățământ sovietice. Îmi amintesc cum membrii Biroului de Poliție au urcat la vârf când Leila Khaled[2]a fost printre studenții Universității Prieteniei Popoarelor[3]. Apoi s-a decis să se transfere la Institutul Medical din Kiev. În trecut, atacurile teroriste efectuate de Frontul Popular au influențat climatul de relații dintre URSS și această organizație. Cu toate acestea, reprezentantul lor Abu Ali Mustafa era membru al Comitetului Executiv al PLO, așa cum a fost și Mahmud Abbas de la Fatah. Am tratat Frontul ca o parte integrantă a PLO, dar am urmărit îndeaproape că nu a existat nicio reapariție a terorismului.

Relațiile cu partidele comuniste au fost realizate prin Comitetul de Solidaritate, cea mai influentă organizație de atunci. Din păcate, acum nu vedem astfel de organizații publice care să servească drept structuri secundare și să completeze departamentele diplomatice. Rolul publicului în Rusia modernă este redus la întâlnirile incomprehensibile la Vladimir și Seliger[4]. Aceasta este o nenorocire.

În departamentul nostru internațional, activitatea a fost efectuată la un nivel serios. Este suficient să spunem că scriitorul Tadjik Mirzo Tursunzade era șeful Comitetului de Solidaritate. Dar lucrul efectiv  era făcut de Alexander Dzasokhov . Dzasokhov a fost responsabil de departamente diferite: unul pentru zona arabă și unul pentru africani. Avea un secretar responsabil pentru afacerile generale cu el. În momente diferite, au lucrat diferite persoane. Munca de teren a fost efectuată printr-un aparat structurat în care au fost reprezentate toate departamentele. Acest lucru a permis oamenilor care se aflau la vârful partidului să se uite în jur și să determine direcția generală.

La urma urmei sistemul nu poate să funcționeze eficient dacă, reprezentanții KGB, GRU  sau persoanele cu instruire generală nu sunt coordonate politic. Prin urmare, am avut un sector de lucru cu organizațiile publice. O persoană era responsabilă pentru Comitetul de Solidaritate, cealaltă – pentru Comitetul pentru Pace, etc. Totul a fost structurat.

– Cum erau finanțate Partidele Comuniste?

– Fiecare partid frățesc avea propriul buget. Banii la ratele de astăzi erau puțini – câștigurile unui oligarh pe lună. De exemplu, Partidul Comunist din Liban a avut alocat inițial 200 mii dolari pe an, apoi a crescut la 300 mii dolari. Am avut un om din departament care controla seiful de numerar. Un ofițer KGB cu o servietă venea la el, lua suma, care era apoi transferată prin rezidentul care a distribuia banii pe baze de chitanțe.

Când ajungeam într-o țară, ambasadorul ne primea cu îmbrățișări. Dar, în fiecare zi, băieții din serviciile speciale păzeau personalul departamentului internațional al Comitetului Central.

– Se pare că participarea GRU a fost minimă?

– Participarea GRU a fost pur teoretică. GRU a fost implicată în analize, de exemplu, mișcarea de rezistență palestiniană. Și contactele cu Arafat au trecut prin Comitetul de Solidaritate, unde colonelul de la KGB (Prima Direcție Principală[5]) a fost Lev Baucin . El a fost responsabil de Comitetul pentru Solidaritate cu PLO. Am avut relații de prietenie cu toată lumea. Armata și-a rezolvat sarcinile. Au existat băieți inteligenți, talentați, analiști puternici. Unde s-au dus toti? Vârsta, cred. Mulți dintre ei au fost mai bătrâni decât mine …

Odată cu prăbușirea URSS, sistemul GRU a fost înfrânt. Direcția Principală de Informații (GRU) a fost transformată în Direcția Generală de Informații a Marelui Stat Major[6]. Statutul și rolul agenției au scăzut. La vremea lui Peter Ivashutin[7], GRU era o structură influentă care avea dreptul de a ajunge la primul om în stat cu informațiile și analizele sale. După plecarea lui Ivashutin în 1987, totul s-a dus în jos.

– Comitetul Central al PCUS a avut un sistem eficace de luare a deciziilor, numit de unii experți ca serviciul de informații al partidului.  Când și de ce a început să eșueze acest sistem?

– În opinia mea, un astfel de serviciu de informatii nu a existat, dar au existat informații provenind de la Comintern. Stalin a dizolvat structura Cominternului pe 15 mai 1943. Pe baza sa, în 1947 a fost înființată Biroul de Informații Comunist (Cominform), care l-a rândul său a fost lichidat după cel de-al 20-lea Congres al PCUS din 1956. Ulterior, cadrele Cominternului au fost mutate la departamentul internațional al Comitetului Central al PCUS. De exemplu, din Comintern a provenit Boris Ponomarev , șeful departamentului internațional. Și Grigory Shumeiko de la Comintern a lucrat cu noi. Metodele Cominternului sunt păstrate și utilizate pe bază de partid.

Astăzi se spune că Vasili Kuznetsov a fost, probabil, liderul serviciului de informații al partidului. Acest lucru este nerealist. Îți poți imagina că Yuri Andropov ar permite altcuiva să controleze serviciile speciale?

– Cu toate acestea, Kuznetsov a fost o figură cu greutate …

 Da, a fost un om onorific, membru candidat al Politburo. Uneori îl înlocuia pe președintele Consiliului Suprem atunci când acesta se îmbolnăvea sau era plecat într-o călătorie de afaceri. Ocupa un fotoliu în locul acestuia.. Nu avea funcții. Kuznețov nu a avut niciodată contact cu partidele frățești comuniste.

Adică nu a existat niciun serviciu de  informații al partidului, în orice caz, nu în 1966, când eu, ca student, am contactat departamentul internațional al Comitetului Central. Cu toate acestea, aparatul Comitetului Central a lucrat foarte strâns cu Prima Direcție Principală (PGU) a KGB – acesta este un fapt neechivoc. 

Deși după vremurile lui Hrușciov a existat o lege nescrisă care a interzis KGB-ul să-i urmărească pe membrii Comitetului Central și să obțină orice informații de la personalul Comitetului Central. Mai mult, au fost instruiți să ofere Comitetului Central orice asistență. Leonid Brejnev a avut sentimentul că la un moment dat KGB și-ar putea folosi puterea pentru a elimina elita de partid.

Sistemul de partid în sine nu s-a prăbușitt niciodată. Acordați atenție aceluiași Alexander Dzasokhovcel care a fost mai apropiat prieten al lui Evgheni Primakov. După ce a rămas secretar executiv, el a plecat mai întâi ca ambasador la Damasc, apoi a devenit secretar al Comitetului Regional al Osetiei de Nord a PCUS și în ajunul prăbușirii URSS – membru al Politburo. Ca rezultat al schimbării conducerii realizată de Mikhail Gorbaciov , oamenii care erau străini de munca de partid au devenit membri ai Politburo. Primakov și Dzasokhov nu au avut nimic de-a face cu partidul.

L-am cunoscut pe Primakov din 1970. Apoi am ajuns în Liban, unde el a fost corespondent pentru ziarul Pravda. Sa- dovedit că șeful meu din departamentul internațional al partidului, Vadim Rumyantsev,cel mai ralentat arabist și Primakov, studiaseră împreună și erau prieteni. Așa că m-am raliat aceastei companii, împreună cu care beam  ceaiul seara (zâmbete) . Aveam 33 de ani. Ne cunoșteam bine.

Cred că Evgheni Maksimovici (Primakov) a fost figura centrală care a făcut trecerea de la „perestroika” la conflictele armate și situația actuală. Cred că Boris Elțîn și Gorbaciov erau oameni secundari. Ei au fost doar o imagine externă. Dar mecanismul real care controla întregul proces – înainte de perestroika, perestroika și după perestroika, când s-au format tot felul de instituții austriece,a fost legat de Primakov și de alți moștenitori ai planului Andropov.

Evgheni Primakov împreuna cu Henry Kissinger

– Când vorbiți despre institutele austriece, vreți să spuneți acele  centre unde Anatoly Chubais[8]și întreaga echipă de viitori reformatori au plecat să studieze?

– Da. Aceleași forțe care au creat Centrul de la Leningrad, unde a fost transferat la un moment dat pe generalul maior Oleg Kalugin , cel care la conducerea PSU a condus departamentul SUA și Canada și, de asemenea, a fost șeful contrainformațiilor externe ale PSU.

Acest lucru nu a avut legătură atât de mult legătură cu Primakov, cât cu Andropov. Când m-am alăturat personalului în 1966, Andropov era , de asemenea, responsabil de departamentul Comitetului Central pentru lucrul cu țările socialiste. În 1967, a devenit președinte al KGB, fără a avea statutul de membru al Comitetului Central și al Politburo. La fel ca Andrei Gromyko[9] .

Șeful nostru, Ponomarev, era superior ca statut, fiind membru candidat[10]al Politburo și secretar al Comitetului Central și conducea toate relațiile internaționale. Între un membru candidat al Politburo și un membru plin al Politburo este, de asemenea, o mare diferență: aveți dreptul să ascultați, dar nu aveți drept de vot.

Odată cu numirea lui Andropov, însuși statutul președintelui KGB s-a schimbat curând, deoarece în perioada post-Khruschev Brejnev a fost foarte atent și nu a permis serviciilor speciale să domine aparatul de partid. Șeful KGB-ului a devenit acum membru al Politburo. Statutul lui Gromyko a crescut de asemenea. Și statutul departamentului internațional a scăzut. Deși au existat apoi unele recidive, agonia a durat mult timp … Până în ultima zi, departamentul internațional al partidului a încercat să demonstreze Ministerului de Externe al URSS că era mai aproape de șef.

– A existat o concurență puternică?

– Foarte puternică. Relațiile dintre Ponomarev și Gromyko au fost tensionate până la limită … Cine era primul care accesa informațiile și scria o notă către Politburo. Cred că, în calitate de membru al Politburo, Gromyko a avut informații din toate departamentele – de la KGB, GRU, Statul Major General.

Pe masa membrilor Politbiro se găseau informatiile cifrate primite din toate sursele… Apropo, nu fiecare membru al Politburo avea acces la toate informațiile. Unele erau destinate doar pentru  2-3 membri, și uneori doar pentru unul.

– Ați lucrat sub Brejnev, Andropov, Cernenko și Gorbaciov. Cu Brejnev e de înțeles. Și cum a schimbat atitudinea celorlalți lideri sovietici față rol de  conducere al partidului? 

– Dinamica a rămas neobservată. Deja în prezent, cu informațiile care apar pe internet și la televizor, puteți să vă faceți o imagine de ansamblu. De exemplu când Alexandr Tsipko pe care nimeni nu îl lua în serios pretinde că era ocrotit de Andropov si îi pregătea acestuia materiale secrete care nu mai ajungeau in arhivă.

KGB-ul era un sistem care nu permitea abateri  de la linia directoare. Andropov, el însuși creând acest sistem, a înțeles că, dacă informațiile intră în ea, atunci el pot fi utilizate de angajați care pot fi nemulțumiți de poziția politică a conducerii.

Prin urmare, au fost efectuate alte schimbări („restructurări”). Acestea s-au desfășurat nu pe baza KGB, ci cu ajutorul KGB, dar în afara cadrului KGB.  De unde a venit Primakov? Acesta nu este din sistemul KGB. El provine din lăstarii pe care Andropov i-a creat, fiind deja președintele KGB și membru al Politburo. Georgy Arbatov , director al Institutului din SUA și Canada, Nikolai Inozemtsev , director IMEMO, Bobojan Gafurov , director al Institutului de Studii Orientale;

Acestea erau structuri paralele care duplicau KGB-ul. Pe dinafară, ele lucrau în colaborare cu aparatul de partid. Dar, în realitate, aceste instituții erau atât de puternice, fiind protecția lui Andropov, încât influența departamentelor principale ale Comitetului Central (al partidului) asupra lor era zero.

Atunci nu știam despre asta. Am căzut în dizgrația lui Primakov tocmai din cauza ignoranței. Când Primakov  a venit la conducerea Institutului de Studii Orientale in 1977, i sa dat imediat statutul de membru al Comitetului Central, adică i s-a dat imunitate. Apropo, Inozemtsev a fost o persoană foarte talentată. Amândoi am călătorit timp de 40 de zile după  uciderea lui Kamal Jumblat. Am vorbit cu el timp de 7 zile la Beirut. Mi-a făcut o impresie puternică.

– Intelectual?

– Foarte puternic. Cu o experiență de viață colosală, participant la Marele Război Patriotic, primise patru ordine militare. Moderat, fără sa spună un singur cuvânt sau gest  inutil. Era o figură  instruită, care știa să nu iasă în evidență.

Tsipko vorbește adevărul atunci când își amintește de Andropov, care nu i-a permis să trimită note la arhivele KGB. Ultima dată când m-am întâlnit a fost Tsipko la Washington, când în 1990 am lucrat în calitate de consilier al ambasadei. Apoi, Comitetul Central s-a prăbușit și nu mai era nimeni acolo. Încă de la finalul lui 1988 a fost interzisă transmitera arhivei cifrate  către Comitetul Central.

– Pe semne că Gorbaciov tocmai lichidase sistemul?

– Gorbaciov este o zdeanță, un pion, un nimeni. La prăbușirea URSS au lucrat moștenitorii lui Andropov. Adică, s-au creat condiții pentru trecerea de la sistemul în care am trăit la modelul occidental.

– De ce aveau nevoie să distrugă țara?

– Voi spune ca răspuns la o mică poveste din viață. În octombrie 1974, când eram în Liban, lucram ca prim secretar al ambasadei, mama mea a murit. Am zburat la Novosibirsk pentru înmormântare. La întoarcere, l-am sunat pe Vadim Rumyantsev , care a fost apoi adjunctul șefului Comitetului Central. Acesta m-a chemat la el. În vizită la el se aflau Primakov și soția lui … iar Primakov era membru al colegiului editorial al ziarului Pravda.Ce însemna ziarul „Pravda” în acei ani? Dacă în Pravda apărea cea mai mică notă negativă despre  un funcționar, acesta erat imediat eliminat din postul său. Deodată l-am auzit pe Primakov spunând: „Sistemul socialist a devenit caduc. Trebuie să ne îndepărtăm de el și să trăim ca și în Occident. „Și atunci am început să argumentez cu  Evgheni Makedonovici. În acei ani, el avea acest paronimic (nume de mijloc) … Când am venit la Primakov în 1975, mi-a spus: „Slava, de acum spune-mi Evgeny Maksimovich[11]„.

– Și-a schimbat numele de mijloc?

– Da, acesta este un lucru unic în biografia lui. Personalitatea lui Primakov a fost conspirată în cea mai mare măsură până în ziua de azi. Eu cred că el a fost principalul actor care a finalizat planul lui Andropov de a reorganiza Uniunea Sovietică. În termeni simpli, în toți acești ani Primakov a supervizat procesul.

Revenind la disputa noastră cu Primakov. Îi dau exemple din istoria URSS … Războiul civil se încheie în 1922. Țara este în ruină. După 7 ani, a început industrializarea și până în 1939, în ajunul celui de-al doilea război mondial, URSS avea deja refăcută industria, agricultura, voința politică a conducerii și, cel mai important, populația. Bunica mea maternă își amintea cum trăiau înainte de al doilea război mondial: rafturile erau pline de bunuri, mâncarea era ieftină, viața socială, economia era înfloritoare. Acestea erau amintiri colorate. Și astăzi nimeni nu vorbește despre asta: oficial, toate informațiile sunt distorsionate și distruse, iar oamenii care au văzut-o cu ochii lor, dispar treptat din viață. În 1941-1945 jumătate din țară a fost evacuată în Siberia. Îmi amintesc pentru că atunci și eu am locuit în Siberia. Și în 1945-1955, deja avea loc dezvoltarea industriei de rachete. Atunci, în timpul discuției, Evgheni Makedonovici s-a uitat la mine ca la o fiară.

Șeful adjunct al departamentului internațional, Vadim Rumyantsev, m-a împins împinge cu piciorul sub masă: „Slava, hai să mergem la un fum”. Eu ies cu el. „Oprește-te! Știi cu cine te pui? Taci imediat!”, spune Rumyantsev.  Adică, încă din 1974, la nivelul șefului departamentului internațional se dusese vorba că punctul de vedere al Pravdei era reprezentat de Primakov. Ce putem să spunem atunci de nivelul superior. Apoi a devenit clar că șeful nostru, Ponomarev și Andropov, se aflau în aceeași echipă.

Mecanismul „perestroika” a fost realizat de susținătorii lui Primakov din afara KGB-ului, cu personalul creat de Andropov personal. La urma urmei, chiar și Andropov nu a ajuns la KGB și la Comitetul Central pornind de la zero. Și aici este interesant să ne gândim la rădăcinile lui Andropov însuși[12].

Yuri Andropov

– Apropo, despre rădăcini. Ce factori au contribuit la debutul carierei lui Andropov?

– Andropov a fost primul secretar al Comitetului Central al Komsomolului SSR Karelian-Finlanda. Otto Kuusinen stătea în spatele lui. Și cu cine a fost implicat Kuusinen? Cu Gen. Lt. Evgheni Pitovranov . Acesta este „tatăl” tuturor Andropov, Primakov și a altor figuri de „perestroika”.

– Care a fost rolul lui Pitovranov?

– Povestea duce până la Comintern și la Leon Trotsky . „Firul roșu” din această poveste este lupta lui Iosif Stalin cu troțkismul în rândul agențiilor desecuritate. După părerea mea, toate acestea au fost create pe baza serviciilor speciale.

Gen. Lt. Evgheni Pitovranov

– Ați spune că troțkismul s-a răzbunat pe stalinism în 1991?

– Răzbunarea absolută. Și cu aceleași idei – împotriva stalinismului.

– Ce este Cominternul?

 Acesta este un subiect interesant. Partidele comuniste arabe, în special libanezii, care aveau o bază teoretică dezvoltată, au avut un interes deosebit pentru aceasta. Libanezii rămăseseră la acea vreme veterani puternici ai Cominternului. În fiecare an, la dacha lui Stalin, aveau loc întâlniri ale Partidelor Comuniste Arabe și discutam planuri. În 1968, libanezii au cerut acces la arhivele Cominternului, în mod legal au avut un astfel de drept.

Atunci am fost trimis la Institutul de Marxism-Leninism, unde a fost localizată arhiva super-secretă. Accesul la arhiva nu le era permis nici măcar al angajaților Comitetului Central. Cu toate acestea, li s-a ordonat să mă lase să trec. M-am așezat și m-am uitat prin arhiva Partidului Comunist Libanez, și apoi am raportat superiorului meu Rumeanțev: „Vadim, să fiu sincer, nu le-aș arăta nici măcar o bucată de hârtie“ (râde) .

-„Era cu potențial exploziv?”

„Șah -mat …” Erau relații de natură foarte rudimentară. De exemplu, la o cerere de clarificare adresată Cominternului, un binecunoscut șef al departamentului notase: „Dă-l în…!”. Și mai departe – într-un stil similar. Nu știu unde este acum arhiva Cominternului.

– Cominternul a fost o organizație de informații (spionaj)?

– Bineînțeles. În anii 1925-1930 au fost create partidele comuniste din țările arabe. Epicentrul mișcării comuniste din Orientul Mijlociu a fost Partidul Comunist din Palestina, Siria, Irak și Egipt. Cominternul și-a trimis emisarii la această bază. Aceștia, cu mulți bani, au creat acolo structuri de partid și s-au angajat în propagandă. Iar cei mai de încredere angajați ai Cominternului au fost oameni de origine evreiască, care nu nutreau simpatie pentru populația locală și urmau clar instrucțiunile Centrului.

Așa se explică de ce Marea Britanie a făcut o încercare de a crea Frăția Musulmană[13]. Am studiat o mulțime de materiale pe acest subiect, am citit memoriile serviciului britanic de informații. Ca rezultat al activității Cominternului, Londra a simțit în anii 1930 o amenințare la adresa influenței sale. Și în toate țările arabe.

Oamenii care au venit în Orientul Mijlociu cu principiile luptei împotriva colonialismului, exploatarea și oprimarea popoarelor au primit cel mai puternic sprijin pe teren. Francezii erau mai puțin agili, însă britanicii au tras toate concluziile necesare. De aceea, din 1929 până în 1932, au creat mișcarea „Împotriva comunismului fără Dumnezeu”.

Adică, spionajul britanică a prezentat lupta împotriva comunismului ca o luptă împotriva ateismului sperând să câștige în acest fel populația religioasă. Așa că s-a născut Frăția Musulmană. Această organizație își trage în continuare rădăcinile din anii 1930. Adevărat, sistemul de control s-a schimbat astăzi, dar nu de mult:MI-6 pur și simplu a predat panoul de control la CIA.

– Ce este Mikhail Gorbaciov?

Gorbaciov este o persoană foarte îngustă, cu două fețe. El nu a avut o poziție, cu excepția dorinței de a distruge socialismul. Gorbaciov supraestimează semnificația opiniilor sale astfel încât să fie plătit mai mult în Occident. El a rezistat în Politburo și lua decizii în funcție de cine era primul care îl aborda.

Voi da un exemplu. În noiembrie 1988, mă întorceam din Algeria de la Consiliul Național al Palestinei, când o luptă între Arafat și fracțiunile pro-siriene putea distruge PLO. Șeful adjunct al departamentului internațional al Comitetului Central, Karen Brutents, mi-a dat apoi o instrucțiune orală: „Nu interfera, nu faceți nimic. Lăsați-i să se distrugă. Va fi mai ușor să intrăm în relații diplomatice cu Israelul”.

Este clar că Brutents spunea un punct de vedere personal, și nu o poziție oficială. Mi-am luat răspunderea și am ignorat această instrucțiune, deoarece în Algeria, Arafat m-a abordat  în sala de congrese și mi-a spus: „Spune-le marxiștilor tăi să se oprească și să nu mă mai atace. Ieri am semnat un acord de cooperare cu palestinienii, care sunt atașați lui  Hafez Asad . În această seară, am primit apeluri de la regele Marocului, Hassan II, și de la președintele egiptean Hosni Mubarak , care mi-au cerut ruperea imediată a acordului. Spuneți-le că nu eu am încălcat acordul, ci liderii arabi, împotriva cărora nu pot vorbi. „

I-am spus lui Arafat următoarele: „Abu Ammar, tu ești cel mai înțelept dintre cei mai înțelepți, mereu capabil să manevrezi. Dacă tu vei fi sursa de distrugere a Comitetului Executiv al PLO, atunci îți garantez că Moscova nu te va mai sprijini „. La care Arafat a răspuns: „Ei bine, voi face tot posibilul, dar vorbiți cu marxiștii voștri”. Permiteți-mi să vă reamintesc că Arafat a fost aruncat afară din Liban de către sirieni cu mâna organizațiilor pro-palestiniene. Iar Arafat s-a simțit ofensat de către noi, pentru că URSS nu l-a protejat de sirieni.

După Arafat, adversarul său se apropie de mine – liderul aripii pro-sirien a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, Georges Habash. „Arafat este un trădător. Ieri am semnat un acord și astăzi l-a rupt „, a spus el. I-am spus lui Habash: „Am vorbit cu Arafat. El a spus că nu este decizia lui. Ești un om înțelept, să nu devii cauza distrugerii PLO-ului.”

În acele zile conversațiile noastre erau  înregistrate în totalitate. Foarte repede în departamentul internațional s-a aflat conținutul conversațiilor. Brutents nu m-a primit timp de o saptamana dupa sosirea mea la Moscova – pretindea ca era ocupat. La întâlnire, mi-a făcut o remarcă: „Ți-am spus să nu faci nimic și tu ai ignorat instrucțiunile mele”. I-am răspuns șefului meu: „Dar PLO a supraviețuit și ar fi putut fi împărțită în mii de organizații teroriste”.

Când ofițerul responsabil de Comitetului Central, care eram eu, se întorcea la Moscova, pregătea o notă informativă care să descrie situația și propunerile. Mai mult, nota a fost transmisă Politburo-ului. Era extrem de important. La urma urmei, președintele american George W. Bush comenta situația cu palestinienii de mai multe ori pe zi: americanii au urmărit îndeaproape evenimentele. Și am avut tăcere, ca acum …

Ulterior am aflat ca Brutenz, in spatele meu, întocmise o nota pentru Politburo (fara semnatura mea) – aveam o ordine stricta, si nu a fost luat în  considerare la ședința Biroului Politic. (…) Am pregătit un document cu propuneri și l-am înmânat lui Gorbaciov, care a spus că rezoluția cu privire la această chestiune a fost deja adoptată, dar propunerile expuse în nota mea vor fi puse în aplicare prin indicații directe …

Sistemul fusese deja distrus. În decembrie 1988, toate fluxurile de informații către Comitetul Central au fost lichidate. Nu mai veneau informații pe canalele speciale. GRU și Ministerul Afacerilor Externe au încetat să trimită telegrame cifrate. Singurul lucru care rămasese erau materiale și analize trimise de KGB, fără note zilnice de la ambasade așa cum veneau înainte.  Structura a fost practic absentă. Apoi am mers să lucrez la Ministerul Afacerilor Externe ca expert în conducerea Orientului Mijlociu iar   colegul meu Vitaly Churkin a fost trimis ca expert în secretariatul lui Edward Shevardnadze .

– Cum îți amintești de Churkin?

Specialist uimitor. Un bărbat de geniu, deschis. Știa limba la perfecție. Dobrynin l-a condus la departamentul internațional. Churkin, lucrase în cadrul  ambasadei de la Washington, timp de 10 ani ca șef al serviciului de presă.

______________________________________________________________________________

Interviul a apărut inițial în limba rusă pe: https://eadaily.com/ru/news/2019/03/11/vyacheslav-matuzov-mihail-gorbachev-peshka-v-plane-po-razvalu-sssr iar în limba engleză este disponibil la: https://www.fort-russ.com/2019/03/in-depth-who-really-betrayed-the-ussr-soviet-insider-explains-gorbachev-was-a-tool-but-of-who/


[1]Mișcare politică palestiniană de orientare marxistă, considerată mult timp drept principal rival al Organizației al Fatah condusă de Yaser Arafat. https://en.wikipedia.org/wiki/Popular_Front_for_the_Liberation_of_Palestine

[2]Om politic palestinian de orientare comunistă. Prima femeie care a deturnat un avion în anul 1969, încarcerată în Marea Britanie în 1970, a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri.

[3]Universitatea Prieteniei Popoarelor localizată la Moscova a fost fondată în 1960. Accesul era focalizat pe zona țărilor in curs de dezvoltare.

[4]Denumire a unor forumuri internaționale pentru tineret, organizate lângă lacul cu același nume. https://en.wikipedia.org/wiki/Seliger_(forum

[5]Primul directorat general al KGB, direcția de informații externe, actualmente SVR, servciul de informații externe al Federației Ruse.

[6]GRU – serviciul de informații al armatei ruse.

[7]Piotr Ivanovici Ivașutin, celebrul șef al GRU între anii 1963 și 1987. 

http://csef.ru/en/oborona-i-bezopasnost/423/imperiya-petra-velikogo-shtrihi-k-portretu-legendarnogo-nachalnika-gru-petra-ivashutina-8666

https://www.secretintelligenceservice.org/?page_id=23034  https://www.globalsecurity.org/intell/world/russia/ivashutin.htm

[8]Suveraniștii ruși îl consideră pe Anatoly Chubais reprezentantul intereselor marii finanțe internaționale în Rusia. În anii ’90, în calitate de ministru al privatizării, Chubais a supervizat marele jaf efectuat de oligarhi asupra economiei rusești.

[9]Andrei Gromyko, ministru de externe al URSS o lungă perioadă de timp din 1957 până în 1985

[10]Membru candidat, membru supleant 

[11]Numele de naștere al lui Primakov a fost Evgheni Finkelstein.  https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Primakov

[12]Yuri Andropov – șeful KGB între 1967 și 1982, devenit pentru o scurtă perioadă de timp, între 1982-1984 secretar general al PCUS. Referirile la originile lui Andropov pot fi speculații la orginile etnice ale acestuia. 

[13] Activitatea Frăției Musulmane este interzisă pe teritoriul Federației Ruse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.