Cine este vinovat pentru urmatorii 25 de ani? (Partea 1) 

Motto: „Lăsaţii pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor; şi dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă.” Matei 15:14spital

In Noaptea de Înviere am avut o discutie cu doi prieteni de varsta mea (aproximativ 40 de ani) in care ne aminteam de zilele de dinaninte de 1989 si de viata in Romania ceausista. Evident, mai ales prin prisma varstei de atunci, cel mai repede iti aduci aminte de lipsuri, in special la bunurile de larg consum, de cozile la benzina sau la carne, de faptul ca nu puteai gasi o ciocolata sau o pereche de blugi, ca erau 2-3 ore de apa calda pe zi sau ca trebuia sa inveti la lanterna sau lampa cu petrol.

Satul de astfel de umilinte, la un moment dat, intr-un context international favorabil, poporul a rabufnit si a maturat pe jos cu Ceausescu. Ca imediat peste revolta populara au venit cei care se pregateau de multa vreme in umbra e un adevar pe care nu cred ca-l mai contesta nici cei mai naivi dintre romani.

Ce e important pentru mine in articolul de fata, este insa ca, din punct de vedere moral, populatia Romaniei l-a considerat vinovat pe Ceausescu si regimul acestuia de toate lipsurile si umilintele acumulate in special in anii ’80 si l-au pedepsit sau macar au asistat cum altii l-au pedepsit pentru toate. L-au omorat in urma unui simulacru de proces in 1989 in ziua de Craciun. S-a incheiat o epoca.

Nu voi apara niciodata un regim care era dispus sa impuste pe frontiera oameniii care ar fi dorit sa caute o viata mai buna in straintatate, dar trebuie recunoscut ca sacrficiile facute de populatia Romaniei s-au transpus si in niste realizari importante– sute de mii de blocuri de locuinte, hidrocentrale, drumuri, metrou, sisteme de irigatii, scoli, vapoare, mii de fabrici au fost construite in anii “comunismului” sau poate mai bine zis ai “epocii Ceausescu”. Desigur toate au fost construite nu de Ceausescu personal ci de parintii si bunicii nostri. Ni s-a transmis insa atunci ca, precum intr-un bilant contabil, “poporul roman” a hotarat ca sacrificiile  au fost mai importante decat realizarile, si a terminat-o cu liderul regimului.

Intrebarea pe care vreau sa o pun si al carei raspuns ar trebui sa-l cautam cu onestitate este “daca pe Ceausescu si national-comunismul lui ii consideram vinovati pentru ce s-a intamplat pana in 1989, pentru ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani cine este vinovat, tot Ceausescu, tot comunistii si ideologia lor?”

Raspunsul la aceasta intrebare mi se pare deosebit de important din punct de vedere ideologic. In anii de dupa 1990 raspunsul oficial neo-liberal la intrebarea de ce se traieste prost a variat treptat de la: din cauza lui Ceausescu, din cauza mostenirii lui Ceausescu, din cauza lui Iliescu, din cauza securistilor intrati in afaceri care au capusat economia tarii, ajungandu-se acum la varianta – din cauza coruptiei generalizate. Variantele servite de propaganda de sistem au fost ingurgitate de populatie si pentru ca, in mod evident, contin bucati importante de adevar, nu insa si intregul adevar.

Ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani? Romania a pierdut peste 4 milioane de locuitori adica cca 20% din populatie, populatia ramasa are o structura deficitara, exista sate si orase intregi depopulate, copiii cresc fara parintii plecati la lucru pe plantatiile de capsuni ale Italiei sau avand grija de batranii Europei bogate, de la o tara cu zero datorii am ajuns la 100 miliarde de Euro datorie publica, industria cladita cu atatea sacrificii a fost in mare parte vanduta la fier vechi, cele mai profitabile companii au fost “privatizate” un termen care ascunde de fapt instrainarea lor, in unele cazuri catre firme “de stat” din alte tari, calitatea invatamantului a scazut, terenurile agricole sunt in buna parte ale strainilor, padurile le-am taiat, sport nu mai avem si in curand toti medicii buni scoliti in Romania vor lucra in strainatate. Pe langa asta ne-am pierdut si suveranitatea nationala, ora exacta nemaifiind data de mult de la Bucuresti.

L-am impuscat pe Ceausescu, pentru nereusitele lui, dar ca sa-i atribuim tot lui sau regimului pe care l-a patronat escurile descrise in ultimul paragraf mi se pare un lucru cu totul lipsit de onestitate intelectuala.

ce mai aveti de distrus

 

In ciuda “performantelor” de mai sus, neo-liberalismul de tip occidental, propus drept panaceu Romaniei dupa 1989 nu ajunge niciodata la ora bilantului. Dimpotriva propaganda de sistem incearca salvarea si albirea lui prin indreptarea atentiei publicului spre efecte (nu spre cauze) si spre tinte secundare. Ghinion, Traiane!

Nu domnilor, daca pana in 89 traiam intr-o tara demolata de comunism, ceea ce vedem acum sunt fructele capitalismului neo-liberal, pe care generatia mea si eu inclusiv, l-am sustinut cu tarie in ultimii 25 de ani.

(va urma)

basescu2

One comment

  1. Tin sa spun ca nu am fost membru al partidului comunist.(la UTC am platit cotizatie obligatoriu aproape doi ani) In conceptia mea am urat comunismul.Regimul „comunist” din Romania a durat 42 de ani fara 8 zile. (o analiza chiar succinta ar ocupa foarte mult spatiusi timp) Analiza lui nu se poate face fara a tine cont de foarte multe date, evenimente, evolutii, interne si internationale, foarte multe, dar foarte multe dintre ele ne sunt necunoscute majoritatii cetatenilor Romaniei. Foarte multe date ,evenimente, tratate,acorduri, sunt secrete si nu vor fi desecretizate niciodata, altele au fost distruse. Actuala clasa politica(” conducatoare”) are un interes imperios ca acestea sa nu se cunoasca. (Consideratiile actuale asupra regimului „comunist”( mai de graba pseudocomunist) nu contin realitatea,(competa, daca se poate spune asa) in mod intentionat si neintentionat. Epoca „comunismului romanesc se poate imparte in trei etape destul de diferite: 1947- 1965 1965-1980 si 1980 1989. Dupa parerea mea: -prima etapa este cea mai condamnabila – perioada a doua este cea mai buna din punct de vedere economic(chiar din istoria moderna si pana astazi) – a treia perioada,grea si controversata pe unele fatete, a prabusirii. Vinovati de perioada „comunista : 25%-CC al PCR, 25% Ceausescu, 10%-Securitatea, 40% „democratia” capitalista(prin distrugerea economiei cu care se lauda USA.) Cine se face vinovat de capitalismul democratic 1990- 2015 ? Mi se pare o intrbare simpla. Raspuns: Dezastrul moral, etic si prostia de care dau dovada multi dintre romani precum si lupii de afara care au intrat in tara si pe care ii adulam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*