Diferen╚Ťele ├«ntre „criptomonede”

├Än limba rom├ón─â, chiar ╚Öi ├«n presa economic─â, termenul generalizator de criptomonede  este folosit ├«n mod eronat. Acest termen acoper─â o plaj─â destul de mare de active digitale.

├Än dou─â minute Michael Saylor explic─â diferen╚Ťele existente ├«ntre activele digitale. Eu zic c─â merit─â s─â ne aloc─âm c├óteva minute ca s─â ├«n╚Ťelegem. E un timp bine investit.

Avem așadar patru tipuri de active:

  • Digital commodities
  • Digital securities
  • Digital currencies
  • Digital tokens

Digital commodities (m─ârfuri digitale) sunt activele digitale care nu au un emitent, nu sunt emise de o companie anume. Sunt emise (minate) pe baza unui algoritm (protocol) care nu poate fi schimbat. Termenul de ÔÇ×minareÔÇŁ este folosit prin compara╚Ťie cu exploatarea unui z─âc─âm├ónt de fier/aur/ c─ârbune. Singurul activ digital care se ├«ncadreaz─â ├«n defini╚Ťia de mai sus este Bitcoin (BTC).

Digital securities (ac╚Ťiuni digitale) sunt cripto-monedele emise de companii controlate de cineva. ├Än aceast─â categorie se ├«ncadreaz─â 99% din ceea ce investitorul rom├ón percepe drept ÔÇ×criptomonedeÔÇŁ. Saylor le spune ac╚Ťiuni digitale, pentru c─â a de╚Ťine 10 monede de Cardano sau Solana, e echivalentul cu a fi ac╚Ťionar la aceste companii. De╚Ťii 10 Solana (SOL) doar dac─â crezi c─â respectiva companie are o activitate profitabil─â, face ceva bun/ folositor pentru mediul de afaceri. ├Än paralel ├«╚Ťi asumi riscul ca respectiva companie s─â dea faliment, s─â emit─â noi ac╚Ťiuni, s─â dilueze partea de capital de╚Ťinut─â de tine prin emiterea de noi ac╚Ťiuni etc. Cine cump─âr─â astfel de cripto-monede (de fapt ac╚Ťiuni digitale) o face cel mai adesea f─âr─â ca m─âcar s─â se ├«ntrebe care anume e serviciul pe care ├«l ofer─â Cardano, Solana, Ethereum ╚Öi toate celelalte cripto-monede. C├ónd devii ac╚Ťionar la Petrom ├«n╚Ťelegi m─âcar ├«n mare cu ce se ocup─â compania, ├«i ├«n╚Ťelegi produsele ╚Öi serviciile oferite. Companiile listate la burs─â sunt legate de anumite reglement─âri cu privire la raport─ârile financiare, de bine de r─âu sunt auditate, sunt ╚Ťinute de anumite norme cu privire la emiterea de noi ac╚Ťiuni.

Cum beneficiul adus societ─â╚Ťii societ─â╚Ťii de companii de tipul celor de mai sus este cel mai adesea zero, iar ac╚Ťiunile pot fi oric├ónd manipulate neexist├ónd nicio reglementare, de╚Ťin─âtorii de Bitcoin le spun acestor ÔÇ×digital securitiesÔÇŁ shitcoins adic─â pe rom├óne╚Öte ÔÇ×monede de rahatÔÇŁ.  

Digital currencies (monede digitale/ critomonede) sunt monedele digitale emise la paritate cu o moned─â oficial─â a unui stat.┬áTermenul folosit ├«n industrie este ÔÇ×stablecoinsÔÇŁ sau monede stabile/fixe.┬áCea mai uzitat─â e Tether. Altele stablecoins sunt BUSD emis─â de Binance sau USD Coin. Pentru a emite o astfel de moned─â compania emitent─â ar trebui s─â aib─â echivalentul 1-la-1 ├«n cash sau ├«n cvasi-cash (ex. obliga╚Ťiuni de stat, ÔÇ×treasuriesÔÇŁ). Avantajul oferit de stablecoins este valoarea previzibil─â, posibilitatea de╚Ťinerii unei monede egale cu moneda oficial─â ├ÄN AFARA SISTEMULUI BANCAR, de exemplu ├«ntr-un portofel virtual etc. Riscul de a de╚Ťine un stablecoin este ca emitentul s─âu s─â dea faliment din diferite motive ex. din cauza fraudei, ca FTX; din cauz─â c─â nu a plasat banii cumula╚Ťi ├«n echivalent cash 1 la 1, ci a speculat cu fondurile acumulate (ex. Binance sau s─â nu aib─â 1 la 1 acoperire ├«n cvasi-cash pentru BUSD ci s─â fi plasat o mare parte din cashul disponibil ├«n alte cripto-monede care s-au depreciat din varii motive). ├Än mod normal orice stablecoin serios ar trebui s─â fi extrem de conservator, asta fiind ╚Öi sensul emiterii unei astfel de monede.

Digital tokens (jetoane, bonuri digitale) prin care ajungi co-participant la o chestie ÔÇô ex. e╚Öti membru ├«n comunitatea suporterilor Poli Timi╚Öoara. Cu un token de tipul respectiv ai dreptul de a achizi╚Ťiona preferen╚Ťial un abonament (sau prime╚Öti abonamentul contra unui token achizi╚Ťionat anterior) etc. ├Än categoria ÔÇ×digital tokensÔÇŁ se ├«ncadreaz─â a╚Öa zisele NFT-uri drepturi asupra unei imagini, a unui tablou, a unui album de muzic─â emis de trupa X etc.

Ex. Beyonce poate emite digital tokens pentru drepturile la urm─âtorul ei album. Dac─â albumul e profitabil, de╚Ťin─âtorul unui token prime╚Öte 0,000x% din profit. 

 Cam at├ót pentru azi.

Ascuta╚Ťi-l pe Michael Saylor, m─âcar 5 minute ├«ncep├ónd de la min 18. O s─â v─â foloseasc─â ├«ntr-o zi.

Randamentul diferitelor tipuri de investi╚Ťii ├«ncep├ónd cu anul 2011.

2 comments

  1. Foarte interesant subiect! Ne-am lamurit mai multe despre criptomonede si cum functioneaza ele. Este important sa intelegem diferenta dintre aceste active digitale pentru a le integra in portofelul de investitii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.