În limba română, chiar și în presa economică, termenul generalizator de criptomonede este folosit în mod eronat. Acest termen acoperă o plajă destul de mare de active digitale.
În două minute Michael Saylor explică diferențele existente între activele digitale. Eu zic că merită să ne alocăm câteva minute ca să înțelegem. E un timp bine investit.
Avem așadar patru tipuri de active:
- Digital commodities
- Digital securities
- Digital currencies
- Digital tokens
Digital commodities (mărfuri digitale) sunt activele digitale care nu au un emitent, nu sunt emise de o companie anume. Sunt emise (minate) pe baza unui algoritm (protocol) care nu poate fi schimbat. Termenul de „minare” este folosit prin comparație cu exploatarea unui zăcământ de fier/aur/ cărbune. Singurul activ digital care se încadrează în definiția de mai sus este Bitcoin (BTC).
Digital securities (acțiuni digitale) sunt cripto-monedele emise de companii controlate de cineva. În această categorie se încadrează 99% din ceea ce investitorul român percepe drept „criptomonede”. Saylor le spune acțiuni digitale, pentru că a deține 10 monede de Cardano sau Solana, e echivalentul cu a fi acționar la aceste companii. Deții 10 Solana (SOL) doar dacă crezi că respectiva companie are o activitate profitabilă, face ceva bun/ folositor pentru mediul de afaceri. În paralel îți asumi riscul ca respectiva companie să dea faliment, să emită noi acțiuni, să dilueze partea de capital deținută de tine prin emiterea de noi acțiuni etc. Cine cumpără astfel de cripto-monede (de fapt acțiuni digitale) o face cel mai adesea fără ca măcar să se întrebe care anume e serviciul pe care îl oferă Cardano, Solana, Ethereum și toate celelalte cripto-monede. Când devii acționar la Petrom înțelegi măcar în mare cu ce se ocupă compania, îi înțelegi produsele și serviciile oferite. Companiile listate la bursă sunt legate de anumite reglementări cu privire la raportările financiare, de bine de rău sunt auditate, sunt ținute de anumite norme cu privire la emiterea de noi acțiuni.
Cum beneficiul adus societății societății de companii de tipul celor de mai sus este cel mai adesea zero, iar acțiunile pot fi oricând manipulate neexistând nicio reglementare, deținătorii de Bitcoin le spun acestor „digital securities” shitcoins adică pe românește „monede de rahat”.
Digital currencies (monede digitale/ critomonede) sunt monedele digitale emise la paritate cu o monedă oficială a unui stat. Termenul folosit în industrie este „stablecoins” sau monede stabile/fixe. Cea mai uzitată e Tether. Altele stablecoins sunt BUSD emisă de Binance sau USD Coin. Pentru a emite o astfel de monedă compania emitentă ar trebui să aibă echivalentul 1-la-1 în cash sau în cvasi-cash (ex. obligațiuni de stat, „treasuries”). Avantajul oferit de stablecoins este valoarea previzibilă, posibilitatea deținerii unei monede egale cu moneda oficială ÎN AFARA SISTEMULUI BANCAR, de exemplu într-un portofel virtual etc. Riscul de a deține un stablecoin este ca emitentul său să dea faliment din diferite motive ex. din cauza fraudei, ca FTX; din cauză că nu a plasat banii cumulați în echivalent cash 1 la 1, ci a speculat cu fondurile acumulate (ex. Binance sau să nu aibă 1 la 1 acoperire în cvasi-cash pentru BUSD ci să fi plasat o mare parte din cashul disponibil în alte cripto-monede care s-au depreciat din varii motive). În mod normal orice stablecoin serios ar trebui să fi extrem de conservator, asta fiind și sensul emiterii unei astfel de monede.
Digital tokens (jetoane, bonuri digitale) prin care ajungi co-participant la o chestie – ex. ești membru în comunitatea suporterilor Poli Timișoara. Cu un token de tipul respectiv ai dreptul de a achiziționa preferențial un abonament (sau primești abonamentul contra unui token achiziționat anterior) etc. În categoria „digital tokens” se încadrează așa zisele NFT-uri drepturi asupra unei imagini, a unui tablou, a unui album de muzică emis de trupa X etc.
Ex. Beyonce poate emite digital tokens pentru drepturile la următorul ei album. Dacă albumul e profitabil, deținătorul unui token primește 0,000x% din profit.
Cam atât pentru azi.
Ascutați-l pe Michael Saylor, măcar 5 minute începând de la min 18. O să vă folosească într-o zi.
Randamentul diferitelor tipuri de investiții începând cu anul 2011.
Foarte interesant subiect! Ne-am lamurit mai multe despre criptomonede si cum functioneaza ele. Este important sa intelegem diferenta dintre aceste active digitale pentru a le integra in portofelul de investitii.
Mulțumesc