Distrugerea Romaniei ca stat (Partea 1)

 

paris 1

Contextul european

“Aparitia unui mare gînditor e pentru creier ca o baie pentru un om care a muncit, a asudat, s-a murdarit si se spala.” Petre Țuțea

Am intalnit astfel de oameni, cu care conversatia se incheaga imediat, care au o inteligenta atat de vie si o astfe de cantitate de informatie acumulata, incat se ard etapele, nu e nevoie de multe explicatii: “Uite aici se intampla asa din cauza X”, “evident, dincolo Z; Serios? Nu stiam ca lucrurile stau chiar asa… la treaba asta nu m-am gandit”.

Am avut parte de cateva discutii de acest tip la viata mea, cu oameni cu care atunci cand stai de vorba simti ca ti se pun rotitele in miscare. Intamplator sau poate nu, unii dintre ei traiesc cumva in afara societatii, ostracizati, in conditii materiale mai degraba precare, oameni care ar fi trebuit sa stea probabil in parlamente sau sa aiba o cariera academica admirabila.

Am discutat de exemplu recent cu un francez, semnificativ mai tanar decat mine, care imi spunea ca in urma atentatelor de la Paris, parte din societatea franceza a ajuns la concluzia ca statul nu mai este capabil sa-si indeplineasca atributiile de baza: sa puna in practica hotararea de inchidere a granitelor, sa asigure asistenta medicala de urgenta in caz de dezastru, sa asigure paza militarizata a unor obiective, sa asigure respectarea legii in diverse zone din tara (ex. in portiuni intregi din suburbii politia nu indrazneste sa intre in caz de revolta). Cumva la nivelul dezintegrarii s-a trecut “beyond- the point of no return”, in care statul (si vorbim de Franta) nu mai poate asigura obiectivele imediate care sa-i justifice prezenta si acceptarea de catre cetateni.

In momentul in care statul nu mai este capabil sa proiecteze putere si sa asigure paza si siguranta cetateanului se pun intrebari de tipul: Ce forte vor umple locul vidului de putere lasat liber de statul national? Se va ajunge in Europa sa se traiasca dupa regulile nescrise care guverneaza favelele braziliene? Vom asista la tribalizarea societatii ca in Irak sau Siria, unde relatiile de clan sunt cele care asigura supravietuirea individului si a familiei? Vor prolifera structurile mafiote? etc

In discutia purtata, a aparut si concluzia ca, fenomenele la care asistam, inclusiv atacurile teroriste, au ca efect tocmai decredibilizarea oricaror structuri anterioare (ale statului national european); a aparut si ideea ca poate aceasta nu e o consecinta ci o ipoteza…

paris 2

Contextul românesc      

In afara statului si a institutiilor sale, o societate este sustinuta si de alte elemente,  “nemateriale sau intangibile” ca sa le spun asa. Cred ca acest lucru este valabil in mod special pentru societatea romaneasca, care a dezvoltat formatiuni statale relativ tarziu in istorie, cu o evolutie sinoasa, stapaniri straine seculare, inrobiri, conducatori venetici si economii precare. Si totusi, in ciuda tuturor acestor istorii zbuciumate, poporul roman a supravietuit singur, latin dar ortodox, in mijlocul slavilor cu care a locuit o vreme sfarsind prin a-i asimila.

Ceva, nu e clar ce anume, a functionat ca un liant social sau ca o plasa de siguranta. Nu este clar ce ii leaga pe romani si ce le-a asigurat supravietuirea istorica: credinta in Dumnezeu, limba romana (atat de asemanatoare in toate provinciile istorice incat nu a dezvoltat dialecte distincte), traditiile pornind de la masa de Craciun la mielul de Paste, familia, prietenia si camaraderia, povestile depanate la gura sobei, la o rachie, un zaibar sau o palinca? Ceva foarte uman sta deasupra incapacitatii noastre de a dezvolta institutii viabile.

Am insistat sa fac aceasta introducere pentru a intelege contextul in care se deruleaza operatiunile de distrugere a ceea ce a mai ramas.

Obiective si agenti distructivi

Conform sondajelor de opinie desfasurate de-a lung anilor, singurele “institutii” in care romanul mai are in mod constat incredere sunt armata si biserica.[i] Restul, in mod special partidele politice, parlamentul si bancile(!) sunt undeva la coada. Institutiile internationale, sunt mult mai bine cotate decat cele romanesti cu observatia ca totusi NATO are un nivel de incredere sub Armata Romana sau sub Biserica, si ca dintre institutiile internationale cel mai prost vazute sunt FMI si Banca Mondiala.

De notat de asemenea gradul mare de incredere de care se bucura mai noua institutie DNA, al carei rol este de a ancheta si lega toate celelalte institutii nationale.

Se pune problema – de unde naivitatea romanilor de a crede ca institutiile internationale sunt mai preocupate de binele lor decat cele nationale. De ce am crede ca un parlamentar european sau un birocrat din Bruxelles e mai putin corupt, mai interesat de binele romanilor sau mai competent decat un omolog de la noi?

La fel, de ce am crede ca procurorii DNA sunt mai curati, mai competenti, flori rare aparute in gradina plina de buruieni a politicii si functionarimii corupte din Romania? Au procurorii doctoratele mai pe bune decat Ponta? Dar si Ponta asta nu a fost cam procuror la viata lui, parca?!

De cativa ani asistam in mod clar la anihilarea clasei politice si administrative romanesti de catre procurori… si presa . Consecinta imediata este ca orice om cu scaun la cap se fereste sa mai ocupe o functie in administratia publica nationala sau locala. Ai semnat vreodata ceva, ti-ai asumat vreo decizie mai importanta? – esti automat pasibil de puscarie sau in cel mai bun caz, esti oricand expus oprobiului public, putand fi anchetat, tinut in arest preventiv, umilit, hulit, injurat.

Dar intrucat stabilisem ca supravietuirea poporului roman nu se datoreaza liderilor politici sau institutiilor rezulta ca, in cazul in care cineva si-a propus sa ne distruga nu si-a terminat treaba lovind in senatori, primari sau secretari de stat, mai trebuie demolata exact acea plasa de siguranta formata din traditii, familie, mici comunitati rurale, vecini si prieteni, obiceiuri, istorie, mandrie nationala.

Waterboy-You-Can-Do-It

 

[i] http://www.agerpres.ro/social/2015/09/29/sondaj-inscop-armata-jandarmeria-si-biserica-raman-in-topul-increderii-romanilor-11-15-16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*