Geopolitica intr-o singura lectie       

mackinder

Am fost intrebat recent de un prieten ce cauta rusii in Donbass, de ce le trebuie regiunea respectiva. Ca raspuns incerc sa descriu ce se intampla in cinci paragrafe:

Exista doua teatre geopolitice principale: lumea in ansamblul sau si Orientul Mijlociu, restul sunt teatre secundare. Teatrele secundare pot fi folosite ca obiecte de schimb.

Telul final al hegemonilor actuali este instituirea unui sistem unipolar, un singur centru de decizie la nivel mondial. Motivatiile in spatele acestui tel nu sunt exclusiv geopolitice. In acest context trebuie inteleasa si afirmatia Madeleinei Albright: „este greu de afirmat, dar credem ca merita” –  cu privire la moartea a 500.000 de copii irakieni ca pret al inlaturarii lui Saddam.

Obstacole principale externe in calea consituirii sistemului unipolar sunt tarile mari, in principal Rusia si China, tari care nu pot fi infrante militar. Tarile care nu pot fi infrante militar pot fi destabilizate prin revolutii interne. In cazul unor revolutii interne, din exterior vor fi incurajate acele forte dispuse sa integreze tarile respective in sistemul unipolar.

Pentru destabilizarea tarilor care nu pot fi infrante militar este necesar sa se genereze crize la granitele lor cu scopul de a provoca reactii armate care sa justifice instituirea unor sanctiuni economice. Daca aceste tari sunt angrenate si in conflicte militare, acest lucru este de natura sa faciliteze nemultumirea populatiei si implicit revoltele interne.

In ceea ce priveste tarile membre in sistem, lichidarea suveranitatii si rezistentei lor la sistem se face prin proiecte de inginerie sociala (schimbari demografice, lichidarea unor clase sociale, demoralizare, sexualizare etc). Risc: sistemul se poate prabusi intern inaintea lichidarii polilor rivali externi

 

Exemplu: Strategia sistemului in ceea ce priveste Ucraina este de a genera o interventie militara rusa, care sa justifice sanctiuni economice masive si care ulterior sa genereze o revolutie portocalie la Moscova finalizata cu instaurarea unui regim de tip Eltin. Ulterior, lipsita de resursele naturale si de sprijinul militar al Rusiei, China ar urma, la randul ei, sa fie sugrumata economic si sa urmeze un scenariu de tip Tienanmen. Beneficii secundare: se pune bariera unei apropieri germano-ruse capabile sa genereze un pol de putere comparabil cu cel anglo-saxon. Risc: antagonizarea simultanta a Rusiei si a Chinei si generarea unei aliante pe termen lung)

Pentru a evita scenariul descris anterior rusii au creat zone tampon de tip Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud etc. Strategia este una preluata de la anglo-americani care in momentul pierderii unor teritorii au generat conflicte regionale (in momentul pierderii Indiei a fost generat Pakistanul ca o Anti-India, in mod identic Taiwan= Anti-China, iar acum Ucraina = Anti-Rusia). Donbassul = Anti-Anti-Rusia, teritoriul cu stituatie politica nerezolvata si fara de care Ucraina nu poate intra in structuri multi-statale (NATO, EU etc).

https://www.youtube.com/watch?v=wd1_o9pyehE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*