Ghici cine vine la cina? (un milionar neamț)   

 

hqdefault

După obositoarea seară de miercuri, cea care rupe săptămâna, petrecută la antrenament în compania prietenilor, o nouă socializare nu făcea parte din planurile mele. Totuși prezența unui vechi prieten din vremurile facultății venit de departe, alături de asociatul său, un milionar neamț destul de apropiat de vârsta noastră, m-a determinat să lansez invitația la cină. Restaturant italian, vitello tonnato, pepperoni peperoncino, prosecco, prosciuto, mă rog s-a înțeles…

La un moment neamțul, care în virtutea surplusului de bani, are obiceiul de a-l dăscăli pe amicul meu, îmi spune:

-… uite mă tot bate la cap cu refugiații din Germania!

-Păi, are dreptate, îi răspund, în timp ce prietenul meu zâmbea complice.

Neamțul, contrazis fiind tinde să se enerveze.

-Germania a înțeles că a greșit și nu mai primește refugiați. Oricum nu e treaba voastră, atât timp cât plătim pentru noi pentru ei. Ce vă trebuie, poate vroiați voi banii care merg la ei?

-Nu e vorba de asta.

Purced a puncta că în majoritatea cazurilor nici măcar nu vorbim de refugiați ci de migranți economici, care pot veni în număr nelimitat, existând miliarde de oameni de pe alte continente care și-ar dori standardele de viață din Europa. Prietenul meu adaugă că majoritatea acestor nou veniți, trăiesc din ajutoare sociale, spre deosebire de est-europenii care pleacă la muncă. O distincție importantă…

Mă bag din nou și spun, că de fapt e vorba de rețele de trafic de oameni, care aduc oamenii din toate părțile: Siria, Libia, Irak, Somalia.

-Aha! Contraatacă neamțul, prins inițal în defensivă, dar întrezărind o breșă in frontul nostru comun. Și cine sunt rețelele astea, care lasă să moară oamenii asfixiați în camioane? Nu, români și bulgari?

I-o tai scurt:

-Nu! Și în nici un caz nu România sau Bulgaria sunt cele care au distrus țări ca si Șiria sau Libia provocând astfel de crize umanitare!

-Dar cine Germania?

-Nu.

-ISIS! Spune neamțul victorios.

-Și cine a înființat ISIS? Întreb și eu ațâțat, adulmecând sânje..

Liniște…

-Cine, întreabă neamțul?

-Statele Unite!

Neamțului dau ochelarii să-i sară de pe nas și să aterizeze în farfuria cu pește-spadă, adus neînarmat, după cum fusese și comanda.

-Are you telling me that the US created ISIS? Îmi spune în engleza aia fără R pe care o vorbesc nemții, conversația având loc in lingua-franca, ca să poată înțelege toată masa.

-Absolutely! Prietenul meu confirmă dând din cap. Și mă apuc să-i explic rațiunea apariției grupărilor islamice, finanțările prin Arabia Saudita, Qatar.

-This is crazy, nobody in Germany talks about this! You are watching to much Russian TV. I am an informed person, I read, it’s the first time anybody told me something like this. What’s next you’re going to tell me how the WTC towers went down?

Explic pe scurt că nu vorbesc limba rusă și că toate sursele sunt anglofone. Spun ca n-are rost să ne dăm cu presupusul despre chestiuni complicate atât timp cât nu acceptăm lucruri evidente. Iau telefonul și trimit câteva linkuri pentru studiu. Întreb dacă The New Yorker sună destul de americănește pentru a fi considerat o sursă credibilă. Punctez apoi:

-Faptul că nimeni nu vorbește in Germania de așa ceva dovedește cât de controlată e presa germană.

-Poftim?

-Da, zic, dar până la urmă nu e de mirare atât timp cât vorbim de o țară sub ocupație.

Neamțului mai să-i pleznească o venă, obișnuit fiind să i se care geanta, o dezbatere pe tema suveranității Germaniei era ultimul lucru la care se aștepta în Timișoara.

-Cum o țară sub ocupație? Ce vrei să spui, cine ocupă Germania?

-SUA evident, cine s-o ocupe! Sunt peste 80.000 de militari în Germania, acum la 70 de ani după război, ce caută acolo?

Neamțul devine serios și începe să argumenteze că evident e vorba de aliați, că… da, știe și el că dronele americane din toată lumea sunt direcționate din Germania, dar că nu se poate vorbi de ocupație, că…

-Auzi, îl întreb, poți să îmi explici și mie de ce rușii au plecat în 1990 după unificarea Germaniei dar americanii sunt tot acolo?

Răspunsul standard îl știu deja, că au intrat în colaps n-au mai avut bani..

-Să mențină trei baze militare în Germania, tot mai puteau, fără probleme. Au ales să plece, americanii de ce nu fac același lucru? Îmi spui că nu vorbim de ocupanți, dar când mă duc la rude la Stuttgart (Mohringen) barăcile americane sunt la 500 de metri? US AFRICOM based in Stuttgart, what’s that?

Tonul discuției se asprise si prietenul, îmi împarte cu generozitate genunchi pe sub masă. Decid să o las mai moale.

Neamțul revine la subiectul pe care îl stăpânește cel mai bine, banii, nu însă înainte de a puncta că în cazul ăsta și Romania e ocupată. În final spune:

-Până la urmă pe noi, ne intereseaza să ne păstrăm nivelul de trai care e foarte bun și să facem mai mulți bani. De asta e preocupată lumea..

La plecare, într-o atmosferă relativ destinsă îi spun prietenului:

-Dacă pentru ei numai banii contează, își merită soarta.

-Adică?

-Merită să-i piardă.

Oricât de ciudați sunt românii sunt convins ca oaspetele de aseară va reveni. Randamentele investiționale sunt încă mult mai bune la noi, și, nu-i așa, doar asta contează.

Bis zum nächsten Mal!                 

 

konferenz-banner_1200x628_fur-slider_neu-702x336

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*