Hotii de buzunare, masacrul de la Odessa si premiul Nobel pentru Economie

 

baba

In 1995 pe cand eram student in State, la Rutgers University, Hiroki Tsurumi, profesorul nostru de Economia Japoniei, ne-a pus sa scriem o lucrare comparativa in care sa explicam diferentele enorme dintre ratele criminalitatii in Statele Unite si in Japonia. Schepsisul era ca abordarea sa nu fie una sociologica ci economica, bazata pe cerere si oferta.

Pe scurt, gandind in stilul lui Gary Becker care in 1992 a luat Premiul Nobel pentru Economie pentru lucrarea “Comportamentul uman – o abordare economica”, orice actiune umana, inclusiv toate tipurile de criminalitate poate fi explicata economic, prin cerere si oferta – de exemplu satisfactia/ banii castigati prin furt vs. pedeapsa pe care o hotul o risca, din partea statului, ostracizarea din partea societatii etc.

Imi pare rau ca nu mai am eseul pe care l-am scris atunci si pe care profesorul l-a copiat si l-a dat in copie colegilor americani… chit ca la sfarsit, cand am vorbit de omoruri, am sfeclit-o dand din nou in explicatii sociologice. “No, a zis profesorul, It’s a different market !!!”.


Sa lasam insa amintirile …. Explicatia economica a furturilor din tramvaiele timisorene este aceea ca hotii stiu foarte bine ca vor scapa nepedepsiti de stat si societate. Tot din cauza ca scapa nepedepsiti sau risca pedepse mici, fura si primarii, ministrii ridica din umeri cand se devalizeaza tara etc. Si mai grav poate, cel care nu face absolut nimic, asistand pasiv la cele de mai sus, cu siguranta nu pateste nimic..

Cam asa si-au zis si niste ucigasi din Ucraina, care acum 2 ani au incendiat Casa Sindicatelor din Odesa cu 40 de oameni inauntru. Din ratiuni geopolitice aveau si banii, forta si statul de partea lor. Cine sa-i pedepseasca? Statul? Care stat?

odesa

Iata insa ca dupa 2 ani, criminalii de la Odessa, au ajuns la vorba profesorului meu “It’s a different market”. Se pare ca rand pe rand cei care au ars de vii 40 de oameni, au ajuns la punctul de intersectie al cererii cu oferta, acolo unde se stabileste pretul pentru fiecare actiune. Recent, o tanara care fusese filmata cum umplea cu benzina sticlele pentru cocktailurile Molotov, a fost gasita la Samara. Iar trupul ei a fost cu greu identificat, altii au picat de pe blocuri etc. Se pare ca dintre incendiatori au mai ramas deocamdata in viata cam 5 (fete). Cam asa au inteles “vigilantes” rusi lectiile de economie ale lui Gary Becker.

odessa_0507ukraineodessafemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*