Observatii si propuneri privind Strategia Integrata de Dezvoltare a Polului de Crestere Timisoara 2015-2020

Preambul

dezvoltare tm

Pe site-ul Primăriei Timișoara a fost propusă spre consulatare  Strategiei de Dezvoltare a Polului de Creștere Timișoara 2015-2020. Având în vedere ca se pot trimite sugestii pâna în data de 28 august, colegul meu Corneliu Berari a efectuat o analiză temeinica a documentului oferit spre dezbatere.

Concluzia:┬ádocumentul a╚Öa cum arat─â acum este caracterizat de ni╚Öte lipsuri mari, care-l descalific─â de la pretinsa calitate de ÔÇŁstrategieÔÇŁ. Altfel, are p─âr╚Ťi OK, se g─âsesc o mul╚Ťime de informa╚Ťii utile, doar c─â nu reiese mai deloc ce ar trebui s─â fac─â prioritar p├ón─â ├«n 2020 cei din polul de cre╚Ötere ╚Öi cu ce resurse.

„Printre alte, le-a╚Ö mai ┬ásugera celor de la Prim─âria Timi╚Öoara s─â ia exemplu de la ceea ce se face la Prim─âria Oradea. Acolo au elaborat un plan integrat de dezvoltare urban─â absolut onorabil┬áhttp://www.oradea.ro/politici-si-strategii-ale-municipiului-oradea/planul-ingrat-de-dezvoltare-urbana-a-municipiului-oradea┬áiar ┬áprimarul Oradei, Ilie Bolojan (posibil cel mai bun primar de capital─â de jude╚Ť din Rom├ónia, comparabil ╚Öi ┬ápoate pe unele aspecte chiar mai bun dec├ót primarul Klaus Iohannis) chiar are o strategie de dezvoltare economic─â pragmatic─â ╚Öi la obiect, corespunz─âtoare nevoilor curente de cre╚Ötere ale ora╚Öului┬áhttp://www.oradea.ro/stiri-oradea/primarul-ilie-bolojan-a-prezentat-strategia-de-dezvoltare-a-municipiului-oradea-in-10-pasi”┬á

Mai jos pute╚Ťi g─âsi textul integral al scrisorii trimise Prim─âriei Timi╚Öoara:

27_corneli_berari

Stimat─â Doamn─â Daniela GHINEA,

Ca urmare a public─ârii pe site-ul Prim─âriei Municipiului Timi╚Öoara a variantei preliminare (ÔÇŁdraftÔÇŁ) a Strategiei de Dezvoltare a Polului de Cre╚Ötere Timi╚Öoara 2015-2020 doresc s─â v─â transmit mai jos c├óteva observa╚Ťii ╚Öi propuneri ├«n vederea ├«mbun─ât─â╚Ťirii acestui document:

  1. ├Än primul r├ónd, a╚Ö vrea s─â-mi exprim aprecierea fa╚Ť─â de efortul evident pe care autorii acestui document l-au f─âcut ├«n vederea colect─ârii ╚Öi asambl─ârii informa╚Ťiilor privitoare la subiectele ╚Öi tematicele prezentate ├«n acest text. Luate individual, fiecare din capitolele ╚Öi sub-capitolele variantei preliminare a Strategiei con╚Ťin o adev─ârat─â min─â de informa╚Ťii despre tematica tratat─â, fie c─â este vorba de evolu╚Ťia demografia ora╚Öului, de sectoarele economice, de infrastructura de transport sau de patrimoniul cultural al Timi╚Öoarei, ca s─â numesc doar c├óteva din subiectele prezentate ├«n acest document. F─âr─â ├«ndoial─â, orcine dore╚Öte s─â afle care este situa╚Ťia ├«n domeniile prezentate poate s─â ob╚Ťin─â dup─â consultarea capitolului relevant o imagine corect─â, a╚Ö spune cvasi-fotografic─â a domeniului respectiv.
  2. Problema principial─â este c─â din ├«nsumarea acestor p─âr╚Ťi, altfel consistente din punct de vedere al con╚Ťinutului de informa╚Ťie factual─â, nu rezult─â deloc o diagnoz─â sintetic─â a provoc─ârilor curente cu care se confrunt─â comunit─â╚Ťile cuprinse ├«n arealul desemnat drept ÔÇŁpolul de cre╚Ötere Timi╚ÖoaraÔÇŁ, nu reiese o viziune comun─â pentru viitorul acestor comunit─â╚Ťi ├«n perioada de referin╚Ť─â 2015-2020 ╚Öi cu at├ót mai pu╚Ťin nu decurge un plan de ac╚Ťiuni strategice comune care ar putea fi realizate ├«n aceast─â perioad─â de c─âtre autorit─â╚Ťile publice ╚Öi al╚Ťi factori interesa╚Ťi (ÔÇŁstakeholdersÔÇŁ) din comunit─â╚Ťile respective. Astfel, ├«n loc s─â afle care ar fi scenariul de evolu╚Ťie pentru ÔÇŁpolul de cre╚Ötere Timi╚ÖoaraÔÇŁ ├«n urm─âtorii patru ani, cititorul celor 266 de pagini ale ÔÇŁdraftÔÇŁ-ului trebuie s─â se mul╚Ťumesc─â cu fotografii ale prezentului ╚Öi ale trecutului timi╚Öorean mai mult sau mai pu╚Ťin recent.
  3. A╚Öadar, problema principial─â cu acest document prezentat drept variant─â preliminar─â (ÔÇŁdraftÔÇŁ) a Strategiei de Dezvoltare a Polului de Cre╚Ötere Timi╚Öoara 2015-2020 este c─â, ├«n ciuda lungimii sale, din text lipsesc cu des─âv├ór╚Öire elementele componente ╚Öi obligatorii ale unei strategii ca document prin care se detaliaz─â un set de ac╚Ťiuni prioritare ╚Öi interdependete prin care se dore╚Öte realizarea unei schimb─âri majore (fie ea de natur─â militar─â, politic─â, economic─â sau social─â). ├Än mod obi╚Önuit, ├«n completarea analizei situa╚Ťiei (realizat─â foarte temeinic ├«n ÔÇŁdraftÔÇŁ), o strategie ar trebui s─â prezinte o viziune clar─â despre schimbarea situa╚Ťiei (ÔÇŁviziunea privind evolu╚Ťia polului de cre╚Ötere Timi╚Öoara ├«n perioada 2015-2020ÔÇŁ), s─â identice domeniile prioritare unde se va ac╚Ťiona pentru producerea schimb─ârii dorite ╚Öi apoi s─â detalieze cum se inten╚Ťioneaz─â s─â se ac╚Ťioneze ├«n domeniile respective (ÔÇŁun plan strategic de ac╚Ťiuni strategiceÔÇŁ) de c─âtre cine (ÔÇŁagen╚Ťii schimb─âriiÔÇŁ) ╚Öi cu ce resurse estimate. Din p─âcate, varianta preliminar─â a strategiei se cantoneaz─â la nivelul analizei situa╚Ťiei; din acest text lipsesc cu des─âv├ór╚Öire elemente precum viziunea de dezvoltare a polului de cre╚Ötere Timi╚Öoara, identificarea, ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu viziunea, domeniilor strategice / prioritare ├«n care se vor concentra resursele disponibile ├«n perioada 2015-2020 pentru a realiza printr-un plan de ac╚Ťiuni strategice acele schimb─âri institu╚Ťionale, economice ╚Öi sociale prin care realitatea din zona ╚Ťint─â vizat─â (ÔÇŁpolul de cre╚Ötere Timi╚ÖloaraÔÇŁ) va fi transformat─â ├«n conformitate cu viziunea adoptat─â. ├Än absen╚Ťa acestor elemente constitutive pentru un document de planificare strategic─â (viziunea asupra situa╚Ťiei finale / obiectivele ╚Öi priorit─â╚Ťile strategice/planul de ac╚Ťiuni/resurse necesarea) forma actual─â a documentului prezentat drept ÔÇŁdraft al Strategiei de Dezvoltare a Polului de Cre╚Ötere Timi╚Öoara 2015-2020ÔÇŁ poate fi considerat cel mult un document preg─âtitor pentru partea ini╚Ťial─â a strategiei, dar ├«n niciun caz o variant─â preliminar─â a ├«ntregii strategii.
  4. Dat─â fiind aceast─â situa╚Ťie, dorim s─â v─â suger─âm urm─âtoarele propuneri pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea con╚Ťinutului Strategiei de Dezvoltare a Polului de Cre╚Ötere Timi╚Öoara 2015-2020:
  5. Introducerea unor sec╚Ťiuni suplimentare ├«n text, ├«n care s─â fie prezentate (cel pu╚Ťin) urm─âtoarele aspecte: i) viziunea propus─â de strategie pentru dezvoltarea polului de cre╚Ötere Timi╚Öoara ├«n perioada 2016-2020, ii) obiectivele strategice asumate pentru aceast─â perioad─â ╚Öi domeniile prioritare ├«n care se vor concentra ac╚Ťiunile propuse prin strategie, iii) un plan de ac╚Ťiuni strategice pentru diversele categorii de factori interesa╚Ťi, iv) descrierea mecanismului de implementare a strategiei, cu prezentarea responsabilit─â╚Ťilor p─âr╚Ťilor implicate ├«n acest proces ╚Öi cu identificarea resurselor ce vor putea fi mobilizate pentru implementarea proiectelor derivate din planul de ac╚Ťiuni strategice.
  6. Restructurarea ╚Öi simplificarea textului, prin transformarea celei mai ├«ntinse p─âr╚Ťi de analiz─â factual─â ├«ntr-o anex─â la strategie. Astfel, ├«n strategia propriu-zis─â ar trebui s─â se reg─âsesc─â la partea de analiz─â un text sintetic, eventual o versiune mai extins─â a capitolului 4 ÔÇŁAnaliza diagnosticÔÇŁ (pg. 196-210), urm├ónd ca cea mai mare parte din informa╚Ťia prezentat─â actualmente ├«n capitolul 2 ÔÇŁAuditul teritorialÔÇŁ (pag. 21-186) ╚Öi ├«n capitolul 3 ÔÇŁAuditul administrativÔÇŁ (pg. 186-195) s─â fie mutat─â ├«n anexe. Pentru a fi un instrument de lucru util pentru deciden╚Ťi dar ╚Öi pentru cet─â╚Ťeni, strategia ar trebui s─â fie un text sintetic ╚Öi de dimensiuni rezonabile, ├«n care s─â fie concentrat─â informa╚Ťia esen╚Ťial─â pentru justificarea viziunii de dezvoltare ╚Öi a ac╚Ťiunilor strategice propuse, urm├ónd ca partea de analiz─â factual─â extins─â s─â fie concentrat─â ├«n anexele care ar putea fi consultate de cei interesa╚Ťi.
  7. ├Än condi╚Ťiile ├«n care ├«n acest moment (august 2015) cvasi-totalitatea programelor de finan╚Ťare european─â au fost aprobate de Comisia European─â iar detaliile relevante pentru ob╚Ťinerea de finan╚Ť─âri nerambursabile din aceste programe sunt cunoscute, propunem ca un pilon central al strategiei de dezvoltare a polulului de cre╚Ötere Timi╚Öoara s─â fie constituit din proiecte finan╚Ťate din fonduri europene ╚Öi care s─â fie dezvoltate ╚Öi implementate ├«n mod complementar ╚Öi sinergic de c─âtre beneficiari situa╚Ťi pe ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a polului. Astfel, plec├ónd deopotriv─â de la analiza situa╚Ťiei ╚Öi de la identificarea nevoilor ╚Öi provoc─ârilor comune cu care se confrunt─â comunit─â╚Ťile incluse ├«n polul de cre╚Ötere Timi╚Öoara dar ╚Öi de la bazinul de finan╚Ť─âri europene disponibile ├«n perioada 2016-2020 ╚Öi de la calendarul probabil de lans─âri de apeluri de proiecte ├«n acest─â perioad─â, ├«n strategie ar putea fi inclus un portofoliu de proiecte concentrate ├«n anumite domenii prioritare care s─â fie dezvoltate ╚Öi implementate ├«n mod sinergic de c─âtre beneficiari de pe teritoriul polului de cre╚Ötere Timi╚Öoara. ├Än acest sens, ╚Ťin├ónd seama de finan╚Ť─ârile disponibile pentru ace╚Öti beneficiari prin diverse programe (Programul Opera╚Ťional Regional, Programun Nan╚Ťional de Dezvoltare Rural─â, Programul IPA de Cooperare Tranfrontalier─â Rom├ónia-Serbia, Programul de Cooperare Transfrontalier─â Ungaria-Rom├ónia, ╚Öamd.), strategia ar putea func╚Ťiona ca un cadru de integrare, sincronizare ╚Öi de generare a unor economii de scar─â pentru proiectele de dezvoltare local─â implementate pe teritoriul polului.
  8. Schimbarea duratei de implementare a strategiei de la ÔÇŁ2015-2020ÔÇŁ la ÔÇŁ2016-2020ÔÇŁ. Aceast─â schimbare se impune ├«n condi╚Ťiile ├«n care cea mai mare parte a anului 2015 apar╚Ťine trecutului; or, strategia poate s─â-╚Öi aib─â rostul ca document programatic numai pentru o perioad─â viitoare.

Cu speran╚Ťa c─â aceste observa╚Ťii ╚Öi sugestii vor fi luate ├«n considerare ├«n vederea ├«mbun─ât─â╚Ťirii versiunilor viitoare a┬áStrategiei de Dezvoltare a Polului de Cre╚Ötere Timi╚Öoara 2015-2020, v─â stau la dispozi╚Ťie pentru clarificarea oric─ârora din chestiunile ridicate ├«n aceast─â comunicare.

 

Cu stim─â,

Corneliu Berari, Bogdan Herzog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.