Populatia Romaniei apreciaza politica lui Viktor Orban si a Poloniei – Interviu cu Conf. Dr. Nicolae Taran (2/2)

380px-Visegrad_group_countries.svg

Partea a II-a

Nicolae Taran: Toate acestea au generat un fenomen cu care Ro nu s-a mai confruntat niciodata in istorie – riscul depopularii, un fenomen nou pe care Romania nu il poate gestiona, nu stie cum. Din Romania au emigrat 3.5 milioane de oameni, plus ca avem spor natural negativ.

Depopularea este cea mai grava problema cu care se confrunta Romania, nu saracia, cu care s-a mai confruntat. Nu exista niciun fel de politica guvernamentala, nici societatea civila, nici biserica nu se implica in constientizarea ei. Cam asta este Romania si diferentele fata de politicile demografice din Rusia si Ungaria sunt evidente. In tarile Grupului de la Visegrad acest pericol al depopularii si al emigratiei nu este atat de grav. Liderii V4 au actionat de o maniera mult mai democratica, gandindu-se la in interesul general al populatiei.

BRH: Au gasit la noi teren fertil vechile politici britanice de cumparare a elitelor locale? Între timp acest mod de a „rezolva” problemele a devenit o paradigma mondiala. Sa fie din cauza traditiei fanariote?

NT: Da. E incredibil cum populatia accepta orice, inclusiv taieri salariale grave, reduceri, fara sa protesteze.

BRH: E vorba de fatalism?

NT: Pe de alta parte banii economisiti au fost folositi fraudulos pentru retrocedari. Acum se incearca recuperarea unui miliard de dolari.

BRH: Poate Romania sa gaseasca solutii interne sau numai intr-un context international?

Situatia care s-a creat in Europa si mai ales curajul liderilor, al societatii din Grupul de la Visegrad este un factor pozitiv si pentru Romania, pentru oamenii din Romania, ma refer la cei lucizi. Se aseamana cu situatia din 1956 care a avut o influenta foarte buna si in Romania, legat de reactia fata de abuzurile si violenta noului regim. Curajul maghiarilor a fost foarte bine privit de populatia Romaniei. Din pacate aceasta s-a limitat la relatiile de la om la om, Gheorghiu Dej a speculat doar pentru a-si imbunatati propria pozitie cu Moscova.

BRH: Au ajutat la lichidarea lui Imre Nagy…

NT: Da, ca pe urma sa tradeze Moscova cu pumnul prilej.

Societatea romaneasca e favorabila politicii pe care o conduce Viktor Orban si Polonia, dar elita politica romaneasca e la fel de perversa ca si cea din 1956 si ca toate de dupa 1984. Sa nu uitam ca au sustinut bombardarea Iugoslaviei pentru a obtine o relatie privilegiată cu SUA. Acum ma tem că această elită procedeaza la fel – când vorbește cu Berlinul sau Washingtonul îl condamnă pe Orban pentru a-și negocia propriile pretenții. Acest lucru nu este însă în folosul României care are nevoie de o apropiere a pozitiilor cu cea a Grupului V4.

România trebuie să-și rezolve problemele fără asistența Berlinului si a Washingtonului pentru că această asistență nu poate rezolva problemele. Atunci când ambasada SUA a creat DNA nu au înțeles realitățiile românești și a făcut, făra sa vrea, mai mult rău. Așa s-a întâmplat in toate cazurile în care interventiile externe au impus Romaninei un anumit comportament.

Criza emigrantilor si reactia V4 reprezinta un factor pozitiv pentru constientizarea pericolelor si renuntarea la credulitatea care a ajuns la cote incredibile. Dar in momentul in care in Ungaria s-au luat masurile anti-imigratie a devenit evident ca acolo si Polonia exista un plan B. Din pacate in Romania nu exista asa ceva, in conditiile in care UE se confrunta cu un mare risc de dezintegrare. Romania nu e pregatita deloc, însă acest lucru e tipic.

BRH: Acest lucru nu vorbeste de bine despre noi. Toate studiile de IQ arata ca lipsa de strategie, incapacitatea de a gandi pe termen lung sunt trăsături ale omului prost. Capacitatea de a improviza nu poate inlocui gandirea strategica

NT: Niciodata nu am fost mai sceptic.

BRH: As mai vrea sa va intreb daca Ro s-ar putea integra in proiectul chinezesc – „Drumul Matasii”?

NT: O intrebare profunda. Cand China a lansat aceasta program, situatia internationala era definita. Acest plan este periclitat de ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu. Situatia a devenit foarte complicata acolo precum si in Caucaz si in Ucraina. Conflictul din Caucaz este foarte periculos dupa parerea mea. Rusiei ii este foarte greu sa arbitreze, atat timp cat este implicata Turcia, iar in spatele ei SUA.

BRH: De fapt, se incearca incercuirea Rusiei cu conflicte?

NT: Da, in conditiile acestea China nu isi poate materializa proiectele.

BRH: O ultima intrebare – ce parere aveti de tratatele de liber schimb promovate recent de americani?

Referitor la tratatul liber schimb intre SUA si UE . in opinia mea este un tratat extrem de riscant pentru UE si pentru Germania. UE si zona euro sunt fezabile economic pentru ca Germania inregistreaza excedente comerciale pe relatia cu SUA si Canada, 150 miliarde euro pe an. Pe relatia cu China si Rusia UE inregistreaza deficite.

In spatele acestui proiect sta interesul elitei americane de a strangula economic Germania. Cred ca acest pericol este constientizat si la Bruxelles si la Berlin. Daca liderii europeni semneaza acest acord, zilele UE ca proiect politic sunt numarate, in schimb americanii vor penetra Europa cu investitii in conditiile in care SUA isi va devaloriza dolarul, va fi prima masura pe care o vor face. In sfarsit sa nu uitam ca toate litigiile comerciale vor fi arbitrate de tribunale americane. Nu vor scapa nici europenii de justitia americana.

BRH: Exista sanse pentru o lume multipolara?

NT: Mai mult decat acum 3-4 ani. De exemplu China, Rusia si-au impus punctele de vedere de multe ori, spre deosebire de acum 10 ani cand nu contau. Viteza cu care acest lucru se va derula depinde de alegerile din SUA.

BRH: Va multumesc domnule profesor!

vpost-1

Varianta in Engleza

Interview with Dr. Nicolae Ţăran (2/2): the Romanian society is favorable to the policy led by Orbán and Poland

Varianta in franceza:

Entretien avec Nicolae Ţăran (2/2) : la société roumaine est favorable à la politique menée par Orbán et la Pologne

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.