
Există o putere reală în cuvântul „Nu”.
De fapt, aș susține că este cel mai puternic cuvânt în orice limbă.
În mijlocul celei mai grave prăbușiri bursiere din ultimii ani care își are originea în piețele financiare denominate în dolari, Rusia s-a găsit în situația de a exercita Puterea de a spune NU.
Crizele de suprapunere multiple se petrec în întreaga lume în acest moment și toate se blochează într-o țesătură de haos.
Prinse între instabilitatea politică din Europa, luptele de la prezidențialele din SUA, coronavirusul care creează isterie în masă și aventurismul militar al Turciei în Siria, Mediterana de Est și în Libia,în cele din urmă piețele au ajuns să dea semnalul sfârșitului pentru bluff-ul băncilor centrale care de ani de zile au susținut artificial prețurile activelor.
Dar, la bază, actuala criză provine din simplul adevăr că acele prețuri din întreaga lume sunt mult supraevaluate.
Politicile guvernelor occidentale și ale băncilor centrale au folosit puterea dolarului pentru a împinge lumea către acest stare de lucruri.
Și starea respectivă este, în cel mai bun caz, meta-stabilă.
Dar vine o vreme când rahatul se face praf.
Și tot ce a fost nevoie doar ca rușiisăspună: „Nu” ca o corecție a burselor să se transforme într-o panică în toată regula.
Realitatea este evidentă pe piețele de mărfuri de luni de zile. Cuprul și alte metale industriale s-au aflat în scădere, în timp ce piețele de acțiuni au crescut mai mult.
Dar petrolul era cel mai obscur dintre toate.
În cea mai mare parte a anului 2019, am observat că prețurile petrolului s-au comportat ciudat, deoarece evenimente s-au succedat cu regularitate pentru a împinge prețul în sus. În cele din urmă am observat că prețul e în scădere.
De la atingerea maximului după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, prețurile petrolului au luat o singură direcție. În jos.
Liderii noștri inepți încearcă să învinovățească coronavirusul ca fiind cauza pentru toate tensiunile din piață.
Dar asta maschează adevărul. Problemele sunt acolo de luni întregi, mascate însăprin intervenția constantă a Fed-ului. (banca centrală a SUA)
Criza financiară din 2008 nu a fost niciodată abordată în profunzime, ci acoperită cu hârtie.
Criza de repo din septembrie trecut nu s-a încheiat niciodată, este încă acolo.
Și în această săptămână a reapărut cu ferocitate, în timp ce oamenii au vândut dolari și au cumpărat bonuri de tezaur americane împingând randamentele obligațiunilor americanela niveluri absurde.
Piețele de credit se topesc. Dacă piețele bursiere sunt coada, piețele de credit sunt câinele. Și acest câine a fost călcat de un autobuz.
Fed-ul intervine pentru a preveni creșterea ratele dobânzilor pe termen scurt și pentru a păstra iluzia că ține situația sub control.
Piața dorește dobânzi mai mari pentru accesul la dolari pe termen scurt.
Fed a încercat să ajute prin reducerea ratelor cu 0,5%, dar tot ce a făcut a fost să le spună oamenilor că Fed este la fel de speriată. Vânzarea s-a reluat, iar aurul a revenit la cea mai recentă valoare de aproape 1690 de dolari, valoare ce urmează să fie depășită în această dimineață când se vor deschide bursele.
Nici asta nu a funcționat.
OOPS!
Și în această mizerie, OPEC a încercat să se salveze, cerând o reducere a producției istorice.
OPEC are nevoie de această reducerea producțieipentru a rămâne relevantă. Cartelul moare. Murea de ani buni, a rămas pe life-support datorită disponibilității Rusiei de a comercializa favoruri pentru atingerea altor obiective geostrategice.
Am mai spus că reducerile de producție din OPEC nu sunt în vogă pentru petrol, lafel cum reducerile de dobânzinu sunt inflaționiste în perioadele de criză.
Dar în cele din urmă Rusia a spus nu. Și fărăechivoc. Le-au spus tuturor că sunt pregătiți pentru prețuri mai mici ale petrolului.
Panica era palpabilă în raportarea la ședință.
„În ceea ce privește reducerea producției, având în vedere decizia de astăzi, de la 1 aprilie, nimeni – nici țările OPEC și nici țările OPEC + – nu sunt obligate să reducă producția”, le-a spus reporterilordupă întâlnire.
Secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a declarat că reuniunea a fost amânată, deși consultările vor continua.
„La sfârșitul zilei, a fost decizia generală și dureroasă a conferinței comune de a amâna reuniunea”, a spus el pentru reporteri.
Anterior, analistul Edward Moya, a sugerat că incapacitatea de a ajunge la un acord ar putea însemnasfârșitul OPEC +.
„OPEC fără acorduri înseamnă că experimentul de trei ani s-a încheiat. OPEC + este mort. Saudiții sunt implicați în stabilirea prețurilor petrolului și este posibil să fie nevoie să facă ceva extraordinar ”, a spus el.
Vine un punct în care negocierile cu adversarii se termină, șicineva spune în sfârșit: „Suficient”. Rusia a fost atacată fără milă de Occident pentru crima de a fi Rusia.
Și am documentat aproape fiecare nuanțăa modului în care și-au fortificat cu abilitate poziția așteptând momentul potrivit pentru a obține revanșa asupra opresorilor lor.
Și, pentru mine, acesta estemomentul perfect pentru ei să spună în sfârșit „Nu”, pentru a obține un efect maxim.
Când ai de-a face cu un dușman mai puternic, trebuie să detectezi zona sa cea mai vulnerabilă ca să-i provoci daune cât mai mari.
Pentru Occident, acest loc se află pe piețele financiare.
Amintiți-vă, primul axiomă a economiei. Prețurile sunt stabilite înmarjă. Singurul preț care contează este ultimul înregistrat.
Acest preț stabilește costul pentru următoarea unitate a acelui bun, în acest caz un baril de petrol scos la vânzare.
Într-o lume a piețelor cartelizate din întreaga lume, unde prețurile sunt stabilite de actori externi, este ușor să uiți că în economia reală (indiferent de convingerea politică), lumea este o licitație și totul este la vânzare.
Deci, cea mai importantă întrebare geostrategică este: „Cine produce barilul cel mai ieftinde petrol?”
De mai bine de trei ani, președintele Trump și-a sprijinit politica de dominare a piețelor energetice cu speranța donchișotească că SUA va deveni acel furnizor. S-au cheltuit miliarde de dolari pentru construirea producției interne până la nivelurile lor actuale, nesustenabile.
Această politică este premergătoare lui Trump, cu siguranță, dar el a fost cel mai arzător sprijinitor al acesteia, sancționând și boicotând pe toată lumea, cu acest scop final.
Ceea ce nu a putut face niciodată, a fost să scoată Rusia de pe piață.
Motivul pentru care ratele de producție din SUA sunt nesustenabile este pentru că costurile lor sunt mai mari pe baril decât costul marginal, mai ales atunci când toate celelalte prețuri se dezumflă. Teorie economică pur și simplu.
De aici provine puterea rușilor. Rusia este unul dintre producătorii cu cele mai mici costuri din lume. Chiar și după ce și-au plătit impozitele către guvern, costurile lor sunt mult mai mici, aproape de 20 de dolari pe baril, decât oricine altcineva din lume, atunci când se ia în considerare costurile externe.
Când nu datorezi nimănui nimic, ești liber să le spui, „Nu”.
Sigur, saudiții produc la costuri similare cu rușii, dar odată ce aveți în vedere nevoile bugetare, numerele nu sunt chiar apropiate, deoarece au nevoie de un nivel de preț de 85 $ pe baril.
Ei nu pot spune oamenilor lor, „Nu”, pentru că populația s-ar revolta.
Rusia poate merge, dacă nu prospera, în acest regim de prețuri mici, deoarece:
- rubla fluctuează pe piațăpentru a absorbi șocurile de prețurilorîn dolari.
- Majoritatea petrolului lor sunt acum vândute în monede non-dolar – ruble, yuani, euro, etc. – pentru a reduce expunerea lor la ieșirile de capital.
- marile firme petroliere rusești nu au datorii denominate în dolari
- costuri mici de extracție.
- Bugetul și cheltuielile guvernamentalefluctuează în funcție de prețul petrolului.
Toate acestea se traduc în capacitatea de a influența prețul petrolului.
Capacitatea de a spune, „Nu”.
Și vor avea această capacitate timp de anide zilepentru ca producția americană va faceimplozie. Pentru că pot și produc la preț minim.
Acesta este motivul pentru care prețurile petrolului au scăzut cu până la 10% până la închiderea de astăzi, după știrea că OPEC nu va reduce producția.
Există o cascadă de efecte care vor decurge din acest fapt. Există o mulțime de expuneri bancare și fonduri de pensii în SUA la ceea ce acum va fi în curând o datorie neperformantă fracking.
Lichidările vor începe cu seriozitate la sfârșitul acestui an.
Nu pot exagera cât de importantă și de anvergură este această mișcare a Rusiei. Dacă nu se ajunge la o înțelegere, pot sparge OPEC. Dacă totuși se vor înțelege, acest lucru va veni cu implicații în alte zone de interes pentru ei.
Efectele neplăcute ale prăbușirii prețului petroluluide la 70 USD la baril la 45 dolari pe parcursul a două luni vor fi resimțite luni întregi, dacă nu ani.
Și nu este un șoc pentru mine că Rusia și-a văzut interesul. Dacă nu ar fi făcut-o, aș fi fost surprins.
Aceasta a fost oportunitatea lui Putin de a se răzbuna asupra celor care au chinuit Rusia și de a le rovoca dureri reale pentru comportamentul lor lipsit de scrupule în locuri precum Iran, Irak, Siria, Ucraina, Yemen, Venezuela și Afganistan.
Acum este în măsură să extragă concesii maxime de la SUA și națiunile OPEC care susțin beligeranța SUA împotriva aliaților Rusiei din China, Iran și Siria.
Am văzut începuturile acestui lucru în relațiile sale cu președintele turc Erdogan la Moscova, extrăgând un acord de încetare a focului, care nu este altceva decât o capitulare turcă.
Erdogan a cerut să fie salvat de propria prostie și Rusia a spus: „Nu”.
Această capacitate de a influențaprețulpetroluluiîntr-o lume deflaționară plasează Rusia pe scaunul șoferului pentru a direcționa comportamentul politicii externe americane într-un an electoral.
Vorbim despre amestecul în alegeri!
Calcaiul lui Ahile din imperiul SUA este datoria. Dolarul a fost cea mai mare armă și este în continuare rege. Și este o armă cu o mare putere, dar doar împotriva aliaților SUA, nu și a Rusiei.
Piețele se vor regla și se vor calma în câteva zile. Panica va scădea. Dar va reveni destul de curând într-o formă mai virulentă. Astăzi este repunere în scenă a crizei din2007-08, dar de data aceasta Rusia este mult mai bine pregătită pentru a lupta înapoi.
Și atunci când se va întâmpla acest lucru, bănuiesc că nu vor fi saudiții sau turcii care vor alerga în Rusia pentru afisalvați, ci SUA și Europa.
De Tom Luongo
Tom Luongo este un analist financiar cu înclinații anarho-libertariene. Analizele lui pot fi citite pe site-uri ca Seeking Alpha, Russia Insider etc.