Rezerva de cadre a partidului

– scurta meditatie pe tema data –

selection

Ce au in comun Johannis, Ciolos si Marian Munteanu?

Dezgustul si neincrederea oamenilor in sistemul politic este atat de mare incat, pentru a avea o minima credibilitate, partidele sunt nevoite sa aduca persoane din afara pentru a le incredinta functiile sau candidaturile publice. Sunt recrutati oameni din administratie/ birocratie (Johannis, Ciolos) sau cei cu trecut in “societatea civila”.

Incapacitatea sistemelor neo-liberale, auto-denumite democratii (in fapt plutocratii) de a genera personalitati este una cronica nefiind caracteristica doar Romaniei. As merge chiar mai departe afirmand ca incompetenta, lipsa de personalitate, capacitatea de a fi cumparat sau santajat au devenit conditii indispensabile pentru a fi acceptat intr-un astfel de sistem.

Din nefericire pentru Romania, absenta unei clase politice are drept consecinta lipsa oricarei strategii pe termen lung. Aparitia unui personaj izolat, fie el si cu o bruma de credibilitate personala, nu poate suplini consistenta pe care o da munca indelungata a unei echipe de experti.

Ca o consecinta a incapacitatii de a-si creiona propria strategie, Romania urmeaza strategiile scrise pentru ea, de poluri de putere externe, spre beneficiul acestora din urma. Ca planurile acestora nu coincid intotdeauna cu cele ale populatiei Romaniei, nu mai are rost sa argumentam acum.

Ce e de facut?

Sistemul actual (partide politice, parlament & co)  s-a dovedit  incapabil sa genereze lideri politici sau strategii complexe, el fiind creat spre a sluji altor tipuri de interese si altor centre de putere. Periodic el devoreaza insesi persoanele aflate „in fata”, pentru a induce falsa impresie ca problema se limiteaza la persoane si nu la sistem. Deci nu ne putem astepta la nimic nou de aici…

Una din solutiile la care ma gandesc ar fi infiintarea unui Consiliu al Expertilor Statului, care sa gandeasca o strategie nationala si sa gireze accesul la functiile elective publice de importanta majora a oamenilor capabili sa puna in aplicare o astfel de strategie.

 

Later edit:

Titlul e putin inselator, dar mie asa mi-a placut. Ca sa sintetizez, in opinia mea:

1. Partidele politice au ZERO credibilitate, nimic nu le mai salveaza in ochii omului normal

2. De aceea se apeleaza la persoane care aparent vin din alte zone

3. Daca se vrea o strategie coerenta in tara asta ea nu poate veni de la partidele politice, ci din alta zona de putere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*