Acum aproximativ o lună am scris următorul email către colegii mei. El se referă la posibilitatea de a intra într-o epocă de hiperinflație în viitorul apropiat. În cei 20 de ani de când am înființat firma de consultanță nu am mai transmis un mesaj asemănător. M-am găndit că el ar putea fi de folos și cititorilor acestui blog. Atenție: acestea sunt considerentele mele personale, înainte de a lua o decizie investițională faceți-vă temele de casă.

Dragi colegi,
De mai mulți ani de zile mă preocupă posibilitatea de a ne confrunta cu o hiperinflație pe plan global, ceva asemănător cu perioada anilor 1990, când în câteva luni oamenii și-au pierdut economiile de o viață. Pâinea care costa 5 lei a ajuns să coste 50.000 de lei. Apoi s-au tăiat 4 zerouri pentru ca cifrele să ajungă la normal.
Problema de bază de la care am pornit, era că băncile centrale emit bani fără nicio acoperire, lucru de care sunt conștient de peste 15 ani. Această emisie necontrolată de masă monetară se transmite automat în prețuri din ce în ce mai mari. I-am vorbit de exemplu de acest lucru lui XYZ acum mai bine de un an, dar el nu era convins că atunci când tipărești bani în prostie, urmează automat inflație. În fine… Problema emisiei de monedă s-a acutizat mult în ultimele luni. În luna mai se estima că 40% din totalul dolarilor emiși vreodată au fost emiși în ultimele 12 luni. De atunci fenomenul s-a accentuat. Ce efecte are acest lucru:
- Banii emiși au ajuns mai puțin la public și mai mult la fondurile de investiții, care au cumpărat acțiuni (de aceea au crescut bursele) și bunuri reale;
- Au crescut global prețurile la energie și alimente (după cum se vede și la noi);
- Au crescut prețurile la imobiliare, terenuri și clădiri etc;
După părerea mea aceste tendințe vor continua și se vor accelera în perioada imediat următoare.
Nu mai are importanță dacă băncile fac acest lucru deliberat sau nu, dar banii pe care îi avem puși deoparte s-ar putea să nu mai aibe nicio valoare și asta s-ar putea întâmpla destul de rapid. Când spun rapid mă gândesc la luni, nu la ani !!!
CE E DE FĂCUT?
Pe scurt nu știe nimeni exact, dar ar fi următoarele posibilități:
- Aur, argint
Dintre modurile în care am putea salva valoarea banilor eu am preferat până acum metalele prețioase. Prețul lor însă, fiind o mare miză politică și economică, este extrem de controlat, așa că a rămas constant, chiar în timp ce toate celelalte active au crescut enorm ca valoare. Sigur se poate foarte bine ca bancherii să vină în plină criză monetară și să spună că aurul nu mai valorează 1800 USD/ uncia ci 10.000 USD, dar asta nu știe nimeni.
- Bunuri reale/ terenuri/ imobiliare
Plasat banii în ceva palpabil (ex un teren, plătit un avans la un apartament), dar după părerea mea piața e deja foarte umflată.
- Cryptomonede
Am fost foarte multă vreme sceptic și am rezerve mari și acum, dar adevărul e că s-au apreciat enorm de mult în decurs de câțiva ani. Se pare că unele dintre ele sunt în curs de a primi aviz pentru a fi incluse în portofoliul marilor fonduri de investiții. Dacă se întâmplă așa ceva, crescând cererea pentru ele, prețul lor ar putea exploda. La fel de bine se poate să ajungă la zero, ca la Caritas. Nu știu, dar POATE e un instrument în care banii să își păstreze cât de cât valoarea.
Ca să vă stimulez să vă familiarizați cu criptomonedele, lucru care poate vă va ajuta în viitor, m-am decis să vă fac un cadou în echivalentul a 50 de Euro în (Bitcoin) cu o condiție: ca în decurs de o săptămână TOȚI cei care primesc acest mail să își deschidă un portofoliu virtual (există mai multe site-uri, eu am unul pe ….). Sunteți condiționați de acțiunea celorlalți ca să nu amânați sine-die. Cu alte cuvinte, să o faceți ca să nu-i păgubiți pe ceilalți colegi. Apoi, dacă vreți, o să vă familiarizați cu treburile astea. E mai simplu decât să operezi nu știu câte token-uri de la bănci, așa cum faceți în fiecare zi. Puteți să mă întrebați și pe mine.
CONCLUZIE
După părerea mea vin vremuri agitate (și) pe plan financiar și trebuie să ne pregătim pentru ele, ca să nu pățim ceea ce au pățit părinții noștri în 1990. Să ne punem la punct cu noile tehnologii poate fi o cale, desigur, nu singura.
Bogdan
PS Cum eu sunt cel mai bătrân dintre voi, mă aștept în 1-2 luni să-mi spuneți voi ce și cum e cu portofelele virtuale/ crypto exchanges etc.
Update
- Deși a trecut o lună de la mesajul meu, NICIUNUL din colegii cărora le-a fost adresat nu mi-a semnalat că și-ar fi deschis un cont de crypto.
- În luna trecută de la transmiterea mesajului de mai sus am alocat cca 150 de ore pentru studiul crypto monedelor. La ora actuală cred că termenul de crypto-monede este nepotrivit și aș înclina spre crypto-active (crypto-assets) așa cum le definește și Michael Saylor, CEO-ul firmei Microstrategy, prima mare companie listată public care a investit masiv în Bitcoin.
- După părerea mea, Bitcoin este singurul crypto-asset cu care cineva fără înclinații spre IT merită să-și bată capul. Diferența între BTC și restul este cea între un activ limitat (într-adevăr necorporal) și acțiunile unor companii care dezvoltă tehnologii bazate pe conceptul de blockchain.
Recomandări:
Michael Saylor intervievat de Tucker Carlson
Debate interesant Michael Saylor vs Frank Giustra (Bitcoin vs. Gold)
O lecție de economie cu Michael Saylor interesantă mai ales prin modul în care Michael definește inflația.
În plus recomand toate emisiunile realizate de Max Keiser și Stacy Herbert. Max a fost prima personalitate media care a promovat Bitcoin începând cu anul 2011. Estimez că acum e multimiliardar.
În fine, interviul lui Max cu Michael Hudson, unul dintre cei mai mari economiști contemporani, după părerea mea. Michael e anti-Bitcoin, însă și Max și Michael văd același pericol de hiperinflație ca și mine.