Se pot împuşca un iepure şi un urs cu un singur glonţ?

kollaj-flagi-urr-3.jpg.740x-x1„Am aflat şi eu într-un târziu de eminenta scumpire a gazelor, într-o primă fază pentru populaţie şi ulterior pentru utilizatorii industriali”, ne scrie cititorul nostru, Bogdan Radu Herzog. „Scumpirea „a fost impusă de către FMI” spune, ad literam presa românească.

„Am aflat şi eu într-un târziu de eminenta scumpire a gazelor, într-o primă fază pentru populaţie şi ulterior pentru utilizatorii industriali”, ne scrie cititorul nostru, Bogdan Radu Herzog.

„Scumpirea „a fost impusă de către FMI” spune, ad literam presa românească. Urmează fireşte scandalurile între politicienii români care nu vor să-şi asume responsabilitatea de a fi semnat deja un astfel de angajament, extrem de nepopular, capabilă să pună pe butuci atât capul consumatorului individual cât şi ceea ce a mai rămas din economia românească.

Reacţia firească a multor consumatori de presă a fost următoarea: FMI nu are nici mamă nici tată, îşi vrea banii înapoi, cu dobândă fireşte, că doar ăsta e spiritul! Gazele sunt uşor cunatificabile, uşor de accizat, evaziunea e minimală, aşa că FMI taxează ce poate ca să se asigure că-şi ia banii înapoi. E vina noastră, că am ajuns la mâna lor! Dar aşa ne este dat nouă românilor, nu suntem în stare, bla, bla, bla….

Trebuie să recunosc ca şi eu am gândit cam la fel. M-am gândit cu tristeţe la fabricile din petrochimie care se vor închide, la restul economiei care va fi afectat radical, la antreprenorii români pe care îi cunosc şi care şi-au dedicat viaţa de după 1990 pentru ridicarea unor afaceri cândva prospere şi evident la omul simplu adus la un stadiu de sărăcie lucie.

Trebuia să ştiu mai bine însă… marii maeştri ai combinaţiilor imposibile, aceşti Ostapi Benderi, de acum si dintotdeauna nu gândesc liniar. Aşa cum spuneau în copilăria mea ţiganii, la jocul de-a alba-neagra: „cu cât te uiţi mai bine, cu atât nu vezi nimic”.

Şi totuşi… astă-seară dau peste un titlu pe unul din cele mai populare portale din România, Hotnews, alături de preluarea datoriilor CFR Marfă de către stat şi de cumpărarea pe 628 mil USD a unor avioane de luptă, second hand din Portugalia (sic!), tronează:

„Gazul de şist american, la preţuri foarte reduse, schimbă datele chimiei mondiale”şi primul paragraf:

“Petrochimia şi chimia din Statele Unite, muribunde în urmă cu cinci ani, cunosc o spectaculoasă renaştere graţie afluxului de gaz de şist ieftin, modificând datele mondiale ale sectorului şi stârnind nelinişte în Europa, scrie AFP”.

… şi mintea începe să se pună la contribuţie, începând să facă nişte conexiuni care mai de care mai ciudate. Adică:

– România acum de unde ia gaze, din Rusia, nu?

– Dar dacă gazele sunt taxate tocmai pentru că vin din Rusia, pentru a ne face să consumăm mai puţin, chiar cu riscul de a sărăci populaţia şi a omorî industria?

– Dar dacă scăzând consumul românilor înseamnă că scazi şi încasările Gazprom?

– Dar daca industria românească, în special cea petrochimică atât cât mai există e omorâtă ca să fie cumpărată, din nou, mai ieftin, de cei care între timp vor începe exploatarea gazelor de şist în România?

– Au o problemă gazele de şist? Au nevoie de stimuli, în ce zonă? Dacă exploatarea acestora are două tipuri de probleme: o problemă economică, concurenţa unor gaze în care nu mai e nevoie de investiţii substanţiale, cele ruseşti? Cum te aperi de o astfel de problemă? Poţi să te aperi ridicând bariere de intrare pe piaţă? Este tarifarea gazului metan o viitoare barieră de intrare pentru exporturile ruseşti în România şi prin extensie în Europa Centrală şi de Răsărit?

– Mai au vreo problemă gazele de şist? Mai au – o problemă ecologică şi o imagine catastrofală legată de aceasta. Cum contracarezi o problemă de imagine? Poate cu reclamă, cu propagandă? Cu istorii de succes adevărate sau inventate de aiurea? Cui aparţine maşina de propagandă?

– E Romania un experiment ce urmează să fie aplicat la nivel european, aşa cum Grecia e un experiment social? Cât rezistă lumea fără să facă scandal?

Adică, ar putea vreun Ostap Bender din New York să vrea să ia toţi banii, atâţi câţi mai există la consumatorul individual român, pe care să-l bage în datorii până peste cap, şi să falimenteze industria românească? Desigur, dar pentru asta se poate apela oricând la mită sau la ameninţări, instrumente care au funcţionat mai întotdeauna în spaţiul mioritic. Adică banii iepuraşului îi pot lua oricând…

… Hm, atunci adevărata ţintă să fie ursul?

P.S. Presupunând că adevărata ţintă e ursul, iepurelui trebuie să-i pese?

1. Nu ştiu dacă la animale exista noţiunea de victimă colaterală, dar postura oricum nu e una plăcută.

2. Până şi iepurii mai trebuie să bea apă de la izvoarele din pădure.

3. Deşi asta e o chestie controversată, eu mă gândesc că, în bancuri cel puţin, iepurele şi ursul trăiesc până la urmă cam în aceeaşi pădure, pe când vânătorul…”

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_06_14/Se-pot-impuSca-un-iepure-Si-un-urs-cu-un-singur-glont/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*