Ultimele statistici publicate de Ziarul Financiar arata Timisul ca fiind de departe cel mai productiv judet al Romaniei. Practic, Timisul este pe primul loc la toti indicatorii prezentati – numarul total de angajati, rata de ocupare, rata somajului, salariul mediu net si raportul dintre numarul de salariati si cel al pensionarilor. Desigur am scos din calcul Bucurestiul si periferia sa, Ilfovul, adica zona decizionala politic, care absoarbe bani de peste tot, basca bani eruopeni si credite luate in numele tarii si distribuie ulteriror acolo unde se considera de cuvinta, daca mai ramane ceva de distribuit.
Unele situatii sunt chiar frapante, de exemplu judete precum Iasiul sau Prahova au cu cca 80-90.000 de locuitori mai mult dar cu 60.000 de angajati mai putin decat Timisul.
Cum se explica aceste anomalii? O explicatie partiala este data de numarul mare de pensionari al acestor judete si de rata somajului care sare de la 1,9% in Timis spre 10% in judetele mai sarace.
Din punctul meu de vedere explicatia nu este suficienta, esenta problemei fiind data mai degraba de indicatorul ratei de ocupare, care spune Ziarul Financiar, se situeaza in Romania la nivelul de 23% in comparatie cu un nivel de 40-50% in tari precum Cehia sau Ungaria. Cu alte cuvinte, in Romania, muncesc, proportional vorbind, jumatate din oamenii care muncesc in tarile vecine. Sa fie aceasta realitatea? Este balanta demografica a Romaniei cu tot alta decat cea a Ungariei si a Cehiei? Au imbatranit romanii peste noapte? Raspunsul este categoric NU. Desi Romania sufera de o mare problema demografica, acest lucru poate fi identificat in mai toate tarile europene si in special in cele din Est.
Raspunsul in opinia mea este dat de mascarea somajului in emigrare masiva, pensionari anticipate si intr-o masura mai mica de lucrul „la negru”. Realitatea, necuprinsa in statisticile publicate de ZF, este ca Romania nu mai are demult 20 de milioane de locuitori, iar judete care puncteaza statistic la capitolul populatie dar nu si la cel al angajatilor sunt chiar zonele din care provine mare masa a emigrantilor exportati in Italia si Franta.
Avem imaginea unei tari depopulate, in special in zonele rurale, din care populatia apta de munca a plecat pentru a presta munci, in general de slaba calificare in Vestul si Sudul Europei. Oamenii muncesc, dar nu aici desi contributia lor la mentinerea unui trai cat de cat decent in tara este incontestabila, tinand cont doar de sumele trimise anual rudelor ramase acasa.
Tabloul complet arata o Romanie care munceste in general in multinationale in Vestul tarii si in Bucuresti si respectiv emigrata dar continuta inca in statistici in celelalte regiuni romanesti. La toate acestea se adauga populatia rurala si a oraselor mici imbatranita, asistata social si un procent de oameni care lucreaza la negru.
Asa cum am spus acum vreo doua luni, daca din Romania pleaca 20 de multinationale putem pune lacat pe tara.