„Un popor de tampiti! O tara de rahat!” … iar „Stirile de la ora 5″ o confirma

minte-inlantuitaEu nu cred ca romanii sunt un popor de tampiti. Am vizitat mai toate tarile din Europa si am trait aproape 3 ani pe alte continente, am avut ocazia sa cunosc de aproape si alte popoare sa vad si alte tari, nicaieri nu m-am simtit ca acasa in Romania. Si parca nicaieri nu am intalnit un popor care sa vorbeasca atat de urat despre el insusi. In acest articol nu imi propun sa demonstrez nimic despre poporul roman, doar observ ca:

Pe fond – romanii au vocatia autocriticii si nu de ieri de astazi. De la Radulescu – Motru si Cioran pana la contemporanii nostri Patapievici si de ce nu Radu Banciu, autocritica, vorbitul de rau despre propriul popor si propria tara face parte din discursul public romanesc. Ca un semn poate al involutiei culturale, simpla enumerare a persoanelor de mai sus este elocventa, de la critica acida s-a ajuns la injuraturi. “Suntem un popor de tampiti. O tara de rahat”

Pe acest fond existent de autocritica, pesimism si fatalism mioritic, inradacinat in cultura noastra s-a pliat in ultimii ani un discurs de factura maligna. Mesajele sunt transmise pe multiple canale: prin media TV (in special emisiunile de stiri, cu atentie speciala pentru stirile senzationaliste de tipul “Stirilor de la ora 5″), prin presa scrisa via “ziare” tabloid precum Libertatea, Can-Can etc, si chiar prin cultura traditionala: film, teatru, romane, carti de istorie.

In afara scandalului, atunci cand se trece la discutii pe tempe “serioase” vocabularul is schimba registrul primind un aer obedient, de sluga ce cauta aprobarea in ochii stapanului: UE, FMI, amabasadorii, in fine oricine trece pe in vizita de lucru cu pantofi gauriti in talpa – “ne da note”, , “tara nu a fost admisa”, “noi nu am trecut examenul”, “Romania din nou codasa”, “nu avem mentalitate”. Cand aud astfel de expresii Imi aduc aminte cu scarba de Silviu Brucan, si de catalogul cu note pe care acesta secatura le dadea romanilor, ca si termenele: 20 de ani, 30 de ani, niciodata….(Si imi aduc aminte si de naivitatea cu care la inceputul anilor ’90 am cumparat o carte a lui Brucan despre NEP-ul sovietic, ca sa gasesc in ea tabele cu procente comentate apoi in cuvinte pe cate 30-40 de pagini, banalitati de tipul “in anul 1925 productia industriala a crescut cu 3,5 procente pentru ca mai apoi sa scada cu doua procente”.)

In fine, mesajul este invariabil acelasi: un popor fara istorie, fara personalitati remarcabile, in trecutul caruia episoadele eroice sunt de fapt “mistificate si romantate”, miturile istorice trebuind sa fie demontate. Romanii sunt un popor care exporta criminalitate in Europa si in lume, un popor needucat, un popor de capsunari, incapabili sa se conduca, un popor de tampiti…

Stirile negative cu violuri si crime ne sunt prezentate pentru ca “produc audienta”… Dar de ce ne sunt prezentati cu obstinatie si “analisti”, “istorici”, “oameni de cultura” care imbratiseaza acelai tip de discurs? Oare si ei produc audienta? Remarc ca acei “oameni de cultura” care isi vorbesc de rau, cat mai de rau, tara , adoptand pe alocuri variante scatologice, risca sa fie promovati in functie, sa fie loviti de burse, stipendii, directorate la institute culturale, acceseaza fonduri ale unor fundatii straine, apar la televizor, sunt in lumina reflectoarelor. O coincidenta desigur.

Dar nu numai ei… Regizorii care prin filmele lor promoveaza mantra moderna pro-avort sunt premiati la Cannes si aiurea, iar scriitorii care isi descriu comunitatea in care au crescut ca pe un azil de degenerati si lunatici sunt rasplatiti chiar cu premiul Nobel. Apoteotic! Cine ar mai avea curajul sa spuna ceva de un scriitor premiat cu Premiul Nobel?! Pacat ca adesea cartile acestora nu se pot citi pana la capat, decat de cei care ii si premiaza.

Evident doar “o minte paranoica” poate vedea un interes oarecare in trendul cultural descris mai sus.

Coincidenta sau nu, efectele isi spun cuvantul. Facem abstractie pentru un moment de cele scrise anterior si incercam sa ne imaginam un copil. Poate un copil cu probleme. Oare acest copil va performa mai bine in viata daca parintii, prietenii si educatorii ii repeta in fiecare zi ca e un copil tampit, dintr-un familie de hoti, dintr-un neam de degenerati? Ar avea vreun efect asupta subconstientului copilului un astfel de discurs ?

Dar un popor care aude in fiecare zi aceeasi mantra, ca nu e capabil sa se conduca, ca e nepriceput, ca nu are specialisti? Este oare un astfel de popor mai dispus sa-si vanda resursele naturale – pentru ca oricum nu ar sti ce sa faca cu ele, sa-si vanda firmele de utilitate publica- pentru ca nu stie sa “managerizeze” , sa se imprumute – pentru ca altfel nu are din ce trai, sa accepte sa fie condus prin delegatii periodice din afara? Concluzia se impune: nu mai e nimic de facut decat sa plecam de aici, cu traista in bat, oriunde, in orice loc din lumea aceasta numai sa nu mai stam intr-o tara de ….. Iar acolo unde vom merge, in noua tara vom ramane cuminti si cu capul plecat, pentru ca sangele apa nu se face iar noi am fost educati ca genetic suntem …”tampiti”.

Vestea “buna” este nu suntem singuri in barca. In aceeasi barca cu noi sunt germanii – vinovati pentru al doilea razboi mondial, rusii – vinovati pentru comunism (!), englezii, francezii, spaniolii, olandezii – vinovati de colonialism, americanii de origine europeana– vinovati de sclavia africanilor, sudul si estul Europei – vinovat ca si noi de prostie, lene, necinste – zice se. Mai simplu: unde vezi un european omul e vinovat de ceva. Cei ce o recunosc sunt si vor fi promovati. Mai mult decat atat, fenomenul nici macar nu se limiteaza la Europa, Salman Rushdie e un bun exemplu – iti critici tara sau religia, e de bonton, ai un loc la masa bogatilor, sau ma rog, la o masuta in acelasi palat, fie ea si in camera servitorilor.

Perfidia mesajului si periculozitatea lui este cu atat mai mare cu cat, in fiecare pilula de vinovatie administrata popoarelor exista un graunte de substanta activa care prinde la natia respectiva. Noi insa, vaccinati cu minciuna timp de atatia zeci de ani, ar trebui sa dezvoltam o imunitate si chiar daca deocamdata suntem siliti sa ascultam astfel de mesaje despre noi insine, macar sa nu le credem.

De Bogdan Herzog

Motto: “There’s a reason education SUCKS, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. […] They don’t want well-informed, well-educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that, that doesn’t help them. That’s against their interests.[…] You know what they want? They want OBEDIENT WORKERS. OBEDIENT WORKER“. George Carlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*