Cele 5 (cinci) tipuri de suveranitate

├Äncep├ónd de ast─âzi, voi publica periodic, fragmente („teaser”) dintr-o carte, a c─ârei traducere, ├«n limba rom├ón─â, ├«mi propun s─â o public ├«n toamn─â. Autorul este Nikolai Starikov, de care m─â leag─â┬á┬ápasiunea pentru┬áistorie, geopolitic─â ╚Öi studiul celor ce se ├«nt├ómpl─â ├«n spatele u╚Öilor ├«nchise. Informa╚Ťia bogat─â, inedit─â ├«n multe din cazuri ╚Öi ┬ástilul dinamic, pl─âcut la citire, sper c─â vor conduce la un succes editorial.

Urm─âtoarea carte va fi o traducere din limba italian─â (sau poate din francez─â).

 

starikov2

” ├Än anul 1958 existau la nivel global doar patru state suverane: URSS, SUA, Marea Briatanie ╚Öi China. Toate celelalte au fost obligate s─â m─âr╚Ö─âluiasc─â sub comanda ,, Marelui Tovar─â╚ÖÔÇŁ sau a lui ÔÇ×Big BrotherÔÇŁ. Competi╚Ťia dintre aceste state suverane a constituit esen╚Ťa politicii ├«n sistemul politic global. Acum, dup─â o perioad─â destul de scurt─â de timp, structura sistemului politic global s-a deteriorat vizibil. Ast─âzi suveranitatea statal─â deplin─â este de╚Ťinut─â doar de Marea Britanie ╚Öi de SUA, aceste puteri alc─âtuind coloana vertebral─â a factorilor de decizie politic─â la nivel global. China care ar putea deveni ╚Öi ea o putere suveran─â deoarece beneficiaz─â de o cre╚Ötere economic─â extrem de rapid─â ├«n compara╚Ťie cu toate celelalte ╚Ť─âri. ╚śi cine ar mai putea deveni o superputere global─â? Am omis pe cineva? Probabil c─â nu. Actuala Rusie nu poate fi inclus─â pe lista ╚Ť─ârilor care posed─â suveranitate statal─â deplin─â .├Än acest moment Rusia nu dispune dec├ót de o suveranitate par╚Ťial─â ╚Öi duce o lupt─â ├«ncordat─â ╚Öi pu╚Ťin vizibil─â pentru dob├óndirea unei suveranit─â╚Ťi statale depline. Uneori, aceast─â b─âtalie apare pe ecranele televizoarelor ╚Öi ├«n paginile ziarelor sub forma unor informa╚Ťii mai mult sau mai pu╚Ťin distorsionate despre atacuri teroriste, accidente, cataclisme naturale sau ├«ntruniri interna╚Ťionale.

Problemele interne ale Rusiei de azi, asem─ân─âtoare cu cele ale Rusiei de ieri, sunt cauzate ├«n cea mai mare m─âsur─â de pierderea statutului de stat deplin suveran. ├Änainte de a clarifica c├ónd a pierdut Rusia acest statut, trebuie s─â clarific─âm termenii .Cum poate fi, deci, definit─â suveranitatea statal─â deplin─â? ├Än opinia mea, un stat cu suveranitate deplin─â trebuie s─â de╚Ťin─â 5 (cinci) tipuri de suveranit─â╚Ťi:

  • Suveranitate teritorial─â: un teritoriu, un drapel, o stem─â ╚Öi un imn recunoscute de comunitatea plitic─â interna╚Ťional─â;
  • Suveranitate diplomatic─â: posibilitatea de a promova o politica interna╚Ťional─â independent─â. Un stat suveran ├«╚Öi poate alege at├ót prietenii, c├ót ╚Öi inamicii. ├Än cazul unui stat suveran, rela╚Ťia acestuia cu Iranul nu trebuie s─â depind─â de faptul c─â acest stat este condus de un ayatolah care este dezavuat de SUA. ├Än cazul unei agresiuni, un stat suveran va pedepsi agresorul, indiferent de c─âtre cine este sus╚Ťinut acesta. ├Än termeni reali, deci, suveranitatea diplomatic─â presupune ├«n mod necesar at├ót putere militar─â, c├ót ╚Öi putere economic─â. Cu alte cuvinte, suveranitatea diplomatic─â presupune at├ót suveranitate militar─â, c├ót ╚Öi suveranitate economic─â;
  • Suveranitate militar─â: capacitatea de a respinge agresiunile externe ╚Öi de a pedepsi agresorii ├«n scopul asigur─ârii securit─â╚Ťii propriului stat si pe cea a ali╚Ťilor;
  • Suveranitatea economic─â: capacitatea de a dezvolta economia ╚Öi comer╚Ťul ├«n interes na╚Ťional ╚Öi de a promova rela╚Ťii economice interna╚Ťionale bazate pe avantaje reciproce;
  • Asta este tot ceea ce este necesar ├«n materie de suveranitate? Nu, nu este suficient. Exist─â ╚Öi o a cincea suveranitate: suveranitatea cultural─â. ╚śi dup─â cum ne indic─â istoria Rusiei, acest deziderat este cel mai important. Pentru c─â deficitul de suveranitate cultural─â ├«nseamn─â de fapt o pr─âbu╚Öire ├«n abis.

S─â facem acum un scurt bilan╚Ť. Din cele prezentate rezult─â c─â suveranitatea statal─â deplin─â presupune existen╚Ťa concomitent─â a celor cinci tipuri de suveranitate men╚Ťionate anterior. Nici mai mult, dar nici mai pu╚Ťin. Dac─â vom evalua dintr-o perspectiv─â istoric─â c├ót de suverane sunt statele importante ale lumii, vom observa c─â multe dintre acestea nu au dispus ╚Öi nu dispun de o suveranitate deplin─â. De exemplu, Germania de ast─âzi nu dispune de suveranitate militar─â. Astfel, actuala armat─â german─â este compus─â din 250 000 de oameni.1 S─â ne amintim c─â armata Republicii de la Weiner din 1933, anul ├«n care Hitler a ajuns la putere, era format─â din 100 000 de persoane. Dar Germania de atunci era o ╚Ťar─â complet dezarmat─â, o ╚Ťar─â care nu avea o armat─â real─â. C├ónd, ├«ns─â, ╚Ťara berii ╚Öi a c├órnaciorilor a redevenit puternic─â din punct de vedere economic, atunci for╚Ťele sale armate s-au multiplicat considerabil ├«n doar c├ó╚Ťiva ani. Pe de alt─â parte, ├«n ajunul anului 1914, atunci c├ónd a ├«nceput Primul R─âzboi Mondial, Germania avea una din cele mai mari armate din lume, o armat─â compus─â din 810 000 de oameni. Oare aceasta este agresivitate nem╚Ťeasc─â? Nu, pentru c─â, ├«n acela╚Öi an, armata Fran╚Ťei era compus─â din 766 000 de oameni.2 Acum, popula╚Ťia Germaniei totalizeaz─â 83 000 000 de locuitori, adic─â a crescut cu mai mult de 20% ├«n compara╚Ťie cu 1914, iar armata sa s-a redus de aproape patru ori ├«n compara╚Ťie cu acela╚Öi an.3 Dar ce ├«nseam─â asta? Aceasta ├«nseamn─â c─â Germania de azi nu mai este suveran─â┬ádin punct de vedere militar.”

——————————————————————————————————————-

  1. www.rodon.org.-polit-1903111615

2, Germania avea ├«n 1914 o popula╚Ťie de 67 000 000 de locuitori, iar Fran╚Ťa ÔÇô o popula╚Ťie de 35 000 000 de locuitori. Prin urmare, ponderea militarilor germani ├«n totalul popula╚Ťiei era ├«n acel an de 12%, ├«n timp ce ├«n cazul Fran╚Ťei aceast─â pondere era mai mare de 20%.

  1. http://germany-germaniya.de-naselenie-germanii.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.