Scrisoarea Viceregelui Lin către Regina Victoria (1839)

În recetul interviu cu Florentin Țuca menționam faptul că viceregele Lin, un foarte prestigios funcționar public chinez, fusese mandatat de curtea imperială chineză cu eradicarea comerțului cu opiu, comerț derulat de negustorii britanici prin Canton. Confiscarea acestui opiu de către Lin (și distrugerea lui ulterioară) a constituit cauza declanșării primului război al opiului.

Lin și-a însoțit faptele cu două mesaje: o scrisoare către regina Angliei, prin care îi atrăgea atenția acesteia asupra imoralității traficului de droguri, și un al doilea mesaj, către zeul fluviului Perlei, în care au fost aruncate tonele de opiu. În acest din urmă mesaj Lin își cerea scuze zeului că arunca oribila otravă în apă.

Astăzi Lin este considerat un erou național al Chinei. Publicăm mai jos traducerea generată automat a scrisorii trimise către regina Victoria.

_________________________________________________________________________________

Constatăm că țara ta este șaizeci sau șaptezeci de mii de li din China. Scopul navelor tale în venirea în China este de a realiza un profit mare. Deoarece acest profit este realizat în China și este de fapt luat de la poporul chinez, cum pot străinii să returneze prejudiciul pentru beneficiul pe care l-au primit trimițând această otravă pentru a-și face rău binefăcătorilor?


„Poate că nu intenționează să facă rău altora intenționat, dar rămâne faptul că sunt atât de obsedați de câștigul material încât nu au nicio grijă pentru răul pe care îl pot provoca altora. Nu au conștiință? Am auzit că interziceți cu strictețe opiumul în propria țară, indicând fără îndoială că știți cât de dăunător este opiumul. Nu doriți ca opium să dăuneze propriei țări, dar alegeți să aduceți acest rău altor țări, cum ar fi China. De ce?
Produsele care provin din China sunt toate articole utile. Sunt bune pentru alimente și alte scopuri și sunt ușor de vândut. A produs China un articol care este dăunător țărilor străine?
De exemplu, ceaiul și rubarba sunt atât de importante pentru traiul străinilor încât trebuie să le consume în fiecare zi. Dacă China s-ar preocupa doar de propriul ei avantaj, fără a arăta vreo atenție față de bunăstarea altor oameni, cum ar putea străinii să continue să trăiască?
Am auzit că zonele aflate sub jurisdicția dumneavoastră directă, cum ar fi Londra, Scoția și Irlanda, nu produc opiu; este produs în schimb în posesiunile tale indiene, cum ar fi Bengal, Madras, Bombay, Patna și Malwa. În aceste posesiuni poporul englez nu numai că plantează maci de opiu care se întind de la un munte la altul, ci și-au deschis fabrici pentru a produce acest drog groaznic.
Pe măsură ce lunile se acumulează și trec anii, otrava pe care au produs-o crește în intensitatea ei răutăcioasă, iar mirosul ei respingător ajunge până la cer. Cerul este furios de mânie și toți zeii geme de durere! Prin prezenta, vă sugerăm să distrugeți și să arăți sub toate aceste plante de opiu și să creșteți în schimb culturi alimentare, în timp ce emiteți un ordin de a pedepsi aspru pe oricine îndrăznește să planteze din nou maci de opiu.
Ucigașul unei persoane este supus pedepsei cu moartea; Imaginează-ți câți oameni a ucis opiu! Acesta este motivul din spatele noii legi care spune că orice străin care aduce opiu în China va fi condamnat la moarte prin spânzurare sau decapitare. Scopul nostru este să eliminăm această otravă o dată pentru totdeauna și în beneficiul întregii omeniri.

Textul integral al scrisorii poate fi accesat în link-ul atașat:

4 comments

 1. Chinezii nu uite si platesc Occidentului cu aceeasi moneda: criza de Fentanil si hipnoza Tik-Tok au ca sursa China.

  • De ce ar fi Tik-Tokul mai rău decât facebook, twitter, instagram? Dar, da, China nu uită. Nici nu ar avea vreun motiv.

   • Pentru ca Tik-Tok duce la alt nivel dependenta data de scroling-ul infinit care exista pe Facebook: scroling infinit + clipuri scurte + algoritmi AI care te profileaza pe baza datelor pe care ti le citeste din telefon => un mix care da dependenta prin stimularea eliberarii de dopamina la fiercare clip vizionat si scurtarea intervalului de atentie la cateva secunde, distruge puterea de concentrare si zombifica mai ales generatia tanara.
    Asta distruge mental chiar mai mult decat drogurile chimice cu atat mai mult cu cat putina lume realizeaza acest potential la o aplicatie de divertisment aparent ‘inofensiva’.

    Faptul ca chinezii indobitocesc populatia occidentala cu buna stiinta este dovedit de existenta a 2 companii Tik-Tok: una externa – care livreaza gunoi de spalat pe creier mintile Vestice, si una interna – Tik-Tok-ul chinez e axat pe dezvoltare personala, cultura generala etc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.