Scurt update militar

 

I.

Analistii de la Sothfront au realizat o prezentare a noutatilor si a obiectivelor militare rusesti pe termen mediu si lung.

Recomand in mod deosebit de la min 4:20 incolo.

Scurt comentariu

Este ingrijoratoare pentru mine seriozitatea cu care rusii trateaza posibilitatea izbucnirii unui razboi mondial si modul in care incearca sa-si asigure aceea capacitate de riposta  – “second strike capability”. In doctrina militara rusa mentinerea acestei capcitati de riposta la un eventual atac nuclear reprezinta cea mai buna modalitate de garantare a faptului ca tara nu va fi atacata. Amintesc din nou ca pe timpul razboiului rece, rachetelor americane stationate in Germania le trebuiau 8 minute pentru a ajunge la Moscova, rusii neavand nimic comparabil (evident ca si ei puteau lovi in 8 min … Germania).

Tot din partea analistilor de la Southfront recomand clipurile relativ scurte de 2-3 minute referitoare la situatia militara pe fronturile din Orientul Mijlociu – Siria, Irak si Yemen.

http://southfront.org

Nu am inteles niciodata aroganta „analistilor politici romani” si a unei bune parti din mase, de a-i privi de sus pe ruși. Daca din ignoranta nu le respectam cultura si istoria, ar trebui respectata macar forta – vorbim totusi de o tara care a fost capabila, sa infranga Reichul german si utlterior sa puna probleme imense Statelor Unite si Europei Occidentale timp de 50 de ani…

II.

Saptmana trecuta in prezenta presedintelui si a primului ministru a fost receptionat de catre Israel cel de-al cincilea submarin de clasa Dolphin, capabil sa lanseze rachete cu incarcatura nucleara.[i]

Scurt comentariu

Ca si celelalte submarine de clasa similara, nou venitul submarin a fost construit in Germania. Nava poarta numele de Rahva, care nu e numai numele evreu al lui Neptun, zeul marii, asa cum se spune in articolul citat, ci si un nume cu semnificatie bibilica, Rahva fiind numele prostituatei din Ierihon care i-a ajutat pe cei doi spioni trimisi de Iosua in capturarea orasului ei. In schimb i-a fost crutata viata, ulterior femeia convertindu-se la iudaism si avand in general o conotatie pozitiva in literatura biblica si rabinica.[ii]

Cu alte cuvinte si Israelul insista asupra sigurarii capacitatii de riposta in caz de atac, acesta fiind rolul predilect al submarinelor capabile sa lanseze focoase nucleare.

Amintim in acest contex si faptul ca doctrina militara Israeliana prevede atacul nuclear asupra capitalelor europene in cazul in care statul evreu se vede confruntat cu un pericol existential (Doctrina Samson). Asupra acestui subiect a scris … tot Stephen Hersh in celebra sa carte The Samson Option[iii]. Intre timp subiectul a devenit foarte cunoscut si discutat, chiar daca in cercuri inchise.

In opinia mea de nespecialist vorbim probabil de a patra putere militara a lumii – Global Firepower o situeaza pe locul 11 insa se specifica neluarea in considerare a capacitatilor nucleare.

 

[i] http://www.timesofisrael.com/pm-president-turn-out-to-welcome-israels-newest-submarine/

[ii] https://en.wikipedia.org/wiki/Rahab

[iii] http://www.amazon.com/Samson-Option-Israels-Nuclear-American/dp/0394570065/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1453229227&sr=8-1-fkmr0&keywords=sthephen+Hersh+the+sampson+option

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.