Timișoara ( și Bucureștiul și ….Lugojul) – în topul localităților care trebuiau bombardate nuclear         

    Deși mi-am făgăduit ca în noul an să scriu și să mă implic mai puțin în “lupta informațională”, am rămas dator cu un articol bazat pe o informație ajunsă cu întârziere la mine.

Aproximativ cu doi ani de zile în urmă, in jurul Crăciunului din 2015, a fost desecretizată lista orașelor pe care Statele Unite își propunea să le bombardeze nuclear, la finalul anilor ’50, în cazul unui conflict cu blocul răsăritean.

Documentul, intitulat, Strategic Air Command Atomic Weapons Requirements Study for 1959, conceput de Pentagon în anul 1956, pentru un eventual conflict care ar fi izbucnit în următorii 3 ani, include o listă alfabetică cu peste 1200 de localități și 1100 de aeroporturi din Europa de Est, Uniunea Sovietică și China, ordonate ierarhic în funcție de importanța acestora.

Între aceste localități, desemnate ca ținte nucleare în caz de război, DGZ (“Designated Ground Zero”), se regăsesc atât orașele sovietice – Moscova, prioritate nr. 1, 149 de obiective, Leningrad – nr.2, 145 de obiective, – cât și principalele orașe ale Europei de Răsărit: Berlinul de Est – nr. 61, 91 de obiective, Varșovia –loc 62, 15 obiective, Beijing etc.

Surpinzător sau nu pentru publicul român, pe lista localităților care trebuiau anihilate se regăsesc și toate orașele mai mari din România: București (loc 63, 47 obiective), Constanța (loc 74), Brașov (204), Cluj (loc 205), Galați (206), Arad (226), Hunedoara (251) și Timișoara (loc 264).

Dar nu numai atât, între „Designated Ground Zero”, destinate obliterării se regăsesc și Adjud, Alba Iulia (cu Teiuș), Bacău, Baia Mare (cu Firiza), Bârlad, Bascov, Buzău, Călărași, Craiova, Cugir (cu Orăștie), Dăești, Dărmănești (cu sondele din apropiere – obiectiv 143!), Dej, Focșani, Giurgiu, Lugoj, Mangalia, Medgidia (cu Cernavoda și Fetești), Orșova, Petroșani (cu toată Valea Jiului), Sibiu, Sighet, Sinaia, Sulina, Țântăreni și Vlăhuța, etc, deci toate centrele industriale, nodurile feroviare, porturile fluviale și maritime ale României la vremea respectivă.

Cercetătorii americani care au studiat documentul de peste 800 de pagini în amănunțime au evidențiat și stabilirea ca prioritate militară (și deci destinată bombardării nucleare) a centrelor cu populație civilă, contrar prevederilor Convenției de la Geneva.

Întrucât la vremea elaborarării studiului rachetele balistice intercontinentale nu erau operaționale, bombardamentele nucleare urmau să fie efectuate de avioane de tip B-47 și B- 52, pornind de la bazele aeriene din Marea Britanie, Maroc și Spania. Bombele folosite urmau să aibă între 1,7 și 9 megatone, adică până la de 630 de ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima (15 kilotone). Același document afirmă necesitatea dezvoltării unor bombe de 60 de megatone, adică de 4500 de ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima.

Documentele desecretizate nu reprezintă un subiect de speculație politică, ci o realitate înfiorătoare, asupra modului în care ar fi fost destinați “morții atomice” peste 500 de milioane de oameni din Blocul de Răsărit, în cazul izbucnirii unui război mondial. Ele pot fi accesate la:

https://nsarchive2.gwu.edu/nukevault/ebb538-Cold-War-Nuclear-Target-List-Declassified-First-Ever/

Lista orașelor țintă:

https://nsarchive2.gwu.edu/nukevault/ebb538-Cold-War-Nuclear-Target-List-Declassified-First-Ever/documents/1st%20city%20list%20complete.pdf

Lista aeroporturilor țintă:

https://nsarchive2.gwu.edu/nukevault/ebb538-Cold-War-Nuclear-Target-List-Declassified-First-Ever/documents/section6.pdf

Demn de menționat este și anul elaborării strategiei, 1956, la doar trei ani după Războiul din Coreea, în care, trebuie amintit, SUA au folosit mai multe bombe decât în întregul teatru de război din Pacific, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Practic, urmare a conflictului din peninsulă, în Coreea de Nord nu a mai rămas piatră pe piatră și aceasta într-o confruntare dusă cu arme convenționle.

Ar mai merita făcută o paralelă cu un articol ca a apărut pe acest blog în luna iulie 2016 și intitulat “Când a început Războiul Rece”, în care făceam referire la o primă listă de ținte nucleare sovietice, redactată de americani în vara anului 1945, la câteva zile de la capitularea Japoniei și încheierea oficiala a războiului mondial ( http://bogdanherzog.ro/cand-a-inceput-razboiul-rece/ ).

În presa românească din decembrie 2015 au apărut referiri la informațiile desecretizate în Adevărul, dar articolul cuprinde multe erori, autoarea documentându-se superficial, ajunge la concluzia că americanii ar fi bombardat 6 orașe mici din România (Alba Iulia, Pașcani, Sfântu Gheorghe etc) dar nu și Bucureștiul, Constanța sau Timișoara !!!!): (http://adevarul.ro/international/statele-unite/potrivit-unui-plan–1956-cazul-unui-razboi-nuclear-sua-bombardat-sase-orase-romania-1_567fc6a937115986c6dc255c/index.html)

și Cotidianul (indisponibil actualmente online).

În presa internațională se pot găsi informații la:

http://intpolicydigest.org/2015/12/29/stranger-than-strangelove-how-the-u-s-planned-for-nuclear-war-in-the-1950s/

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-intended-to-destroy-civilian-populations-in-enemy-cities-during-cold-war-according-to-a6784756.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3372831/The-cities-America-prepared-wipe-map-nuclear-war-Newly-declassified-target-list-populations-systematically-destroyed-storm-Bombs.html#ixzz46Z7Nq5DK

În încheiere trebuie să mulțumim cercetătorilor care s-au luptat pentru desecretizarea acestor arhive și să ne rugăm ca actuala încordare din relațiile internaționale să fie înlocuită de calm și rațiune. Doresc un an bun și fericit tuturor celor care accesează acest blog și le cer iertare celor pe care i-am supărat în anul trecut.

Doamne, ajută!

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.